Normal_lachgas

Als het aan het stadsbestuur van Den Haag ligt, komt er in de hele stad een verbod op de verkoop van lachgas op straat. Dat schrijft wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte) vandaag in een brief aan de gemeenteraad, zo meldt de gemeente.

Bredemeijer: "Ik maak mij grote zorgen over het gebruik van lachgas door jongeren in Den Haag. Niet alleen veroorzaken ze veel overlast in onze speeltuintjes, op straat en op het strand, ook riskeren ze grote risico’s voor de eigen gezondheid en die van anderen. Hoog tijd om deze schadelijke straathandel aan banden te leggen."

Verbod per 1 oktober

Het stadsbestuur stelt voor om de zogenoemde ‘Verordening straathandel Den Haag’ zo aan te passen dat er kan worden gehandhaafd op de verkoop in openbare plaatsen, bij gebouwen en op publieke plekken. Als de gemeenteraad hier bij de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering mee instemt, kan het verbod per 1 oktober ingaan in de hele stad. Wethouder Bredemeijer: "Ook handhaven we op de overlast die veroorzaakt wordt door het gebruik van lachgas, zoals hinderlijk gedrag, rondslingerende hulzen en andere troep die blijft liggen."

Gebruik ontmoedigen

De afgelopen jaren heeft het stadsbestuur aangedrongen bij het Rijk om door te pakken met een landelijk lachgasverbod. Inmiddels willen staatssecretaris Blokhuis (VWS) en minister Grapperhaus (J&V) met hun wetsvoorstel lachgasverbod(externe link) vanaf volgend jaar een einde maken aan lachgas in gasflessen of grote hoeveelheden patronen voor consumenten. De gemeente Den Haag loopt hier alvast op vooruit door de verkoop op straat nu aan banden te leggen. Hiermee geeft het stadsbestuur ook gehoor aan het initiatiefvoorstel ‘Van het lachgas af’ van de Haagse ChristenUnie/SGP-fractie.

Gemeente gaat gesprek aan met jongeren

Daarnaast gaat de gemeente, met de handvatten die het Trimbos-nstituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid heeft ontwikkeld, het gesprek aan met jongeren en hun ouders over het gebruik van lachgas. Dit komt bovenop de voorlichting die al wordt gegeven. Ook worden gesprekken gevoerd met winkeliers en winkeliersverenigingen om lachgasgebruik en bijvoorbeeld het aanprijzen van slagroompatronen in etalages te ontmoedigen en zo lachgasgebruik ook zoveel mogelijk buiten de deuren van Haagse evenementen te houden.

Door: Nationale Zorggids