Nieuwe tool geeft inzicht in projecten Actieprogramma Verward Gedrag
ZonMw lanceert een nieuwe overzichtstool waarmee in één oogopslag de ruim 500 projecten van het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag zichtbaar zijn op de landkaart van Nederland. Daarnaast is het mogelijk om projecten te filteren, bijvoorbeeld op startdatum en type project. De digitale, interactieve landkaart is sinds kort te vinden op de website van ZonMw.

Onbegrepen gedrag

Het doel van het Actieprogramma is om gezamenlijk te werken aan een regionale goedwerkende zorgaanpak voor mensen met onbegrepen gedrag en hun omgeving. Om deze aanpak te realiseren, financierde het Actieprogramma de afgelopen vier jaar meer dan 500 grote en kleinschalige projecten en initiatieven in alle Nederlandse gemeenten. Met de nieuwe tool is het voor iedereen die werkt aan de aanpak voor mensen met onbegrepen gedrag mogelijk om overzicht te krijgen van de projecten die worden uitgevoerd binnen het programma.
 

Actieprogramma Verward Gedrag

Met de interactieve landkaart kunnen aanvragers van subsidie zich goed oriënteren op de initiatieven die reeds in hun regio lopen of zijn afgerond. "Ook is het voor projectleiders die al bezig zijn met een project handig hulpmiddel om te zien welke projecten er nog meer in hun regio worden uitgevoerd. Omdat je kunt inzoomen per regio ook erg handig voor de regioadviseurs van het Verbindend Landelijk Ondersteuningsteam (VLOT)", aldus Carijn Tulp, coördinator regioadviseurs VLOT.
 

Verschillende typen projecten

De negen bouwstenen van het Aanjaagteam Verwarde Personen vormden de basis voor belangrijke thema’s die gedurende de vier jaar van het Actieprogramma werden uitgewerkt. Denk hierbij aan vroegtijdige signalering of passend vervoer. Alle projecten dragen bij aan minimaal één van die bouwstenen en focussen ook op een ander gebied, zoals onderwijs, ervaringsdeskundigheid of Wet verplichte ggz (Wvggz). Op beide categorieën is het mogelijk te filteren, waarna pinnen op de landkaart aangeven waar welke projecten plaatsvinden.
 

Blik op de toekomst

Het overzicht van de projecten maakt duidelijk waar in Nederland er wordt gewerkt aan een goedwerkende aanpak. Tegelijkertijd brengt deze tool in kaart op welke manier er wordt gewerkt aan de aanpak voor mensen met onbegrepen gedrag.
 
Tulp legt uit: "Op veel plekken wordt er ook gewerkt aan de borging van de werkwijze uit de verschillende pilotprojecten. De regionale maatwerkronde voor borging staat nog open tot 15 september 2020. Deze kaart helpt om ook te zien hoe andere regio’s te werk gaan en werkwijze inbedden."
 

Meer informatie

Ga naar de overzichtstool op de projectpagina van het Actieprogramma of lees meer over het Actieprogramma Verward Gedrag.
 
Door: Nationale Zorggids