Normal_psycholoog_psychiater

De coronacrisis heeft vooralsnog niet geleid tot een toename van hulpvragen bij de psychiater. Voorzitter Elnathan Prinsen van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP) zegt dat dit volgens psychiaters deels komt door het verdwijnen van de problemen. Een tijd lang kon men niet naar de ggz en toen dit wel weer kon, waren bij veel mensen de acute problemen alweer weg. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Natuurlijk was er een groep mensen die juist door corona hulp nodig had. Zij hadden iemand verloren door corona, verloren structuur in hun leven of zagen de wereld wegvagen. “Maar er was ook een grote groep andere mensen die juist veel minder klachten had. Mensen die normaal ten onder gaan aan stress, of die niet kunnen leven met de gedachte dat andere mensen succesvoller zijn dan zij. Door de intelligente lockdown viel een deel van die stress weg en veel andere mensen waren plotseling ook minder succesvol.”

Inzetten op preventie

Prinsen denkt dat er nog veel te halen valt met preventie. Het kan zijn dat mensen hun huis gaan verliezen of zonder werk komen te zitten. Deze mensen hebben een zinvolle besteding van hun dag nodig en een dak boven hun hoofd. Als daarin geïnvesteerd wordt, kan de gang naar de psychiater voorkomen worden. “Als de problemen uitmonden in een psychiatrische stoornis, is de psychiater pas aan zet.”

Door: Nationale Zorggids