Normal_antipsychoticum_antidepressiva

In het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) is de eerste patiënt die binnen een groot onderzoeksproject van start is gegaan met de afbouw van antidepressiva. Dit onderzoek loopt binnen vijf umc’s en heet de OPERA-studie. Dit meldt UMCG. 

“Antidepressiva zijn medicijnen die goed kunnen werken tegen een depressie. De werkzaamheid kan echter erg verschillen tussen mensen. Sommige mensen die antidepressiva gebruiken herstellen volledig van hun depressie, terwijl anderen nog lang last houden van depressieve klachten”, legt arts-onderzoeker Huib Burger uit.

Medicatie tegen een depressie wordt veel voorgeschreven. Ruim 150.000 mensen met een depressie gebruiken antidepressiva langer dan een jaar. “Dit is niet altijd goede zorg”, zegt Burger. “Veel mensen hebben moeite om te stoppen met antidepressiva, ook als het niet duidelijk is of deze medicijnen nog wel nodig zijn.”

Afbouw antidepressiva

Het landelijke onderzoeksproject OPERA brengt in kaart hoe het herstel van een depressie verloopt, bij welke patiënten antidepressiva afgebouwd kunnen worden en op welk moment dat het beste kan. “Huidige behandelrichtlijnen adviseren om na het herstel van de depressie in ieder geval een aantal maanden antidepressiva te blijven gebruiken. Hoe lang iemand die hersteld is van een depressie antidepressiva moet blijven gebruiken, weten we echter niet goed. Voor sommigen is langer gebruik nodig, terwijl anderen misschien eerder kunnen stoppen”, legt psychiater en onderzoeker Sjoerd van Belkum uit. De informatie uit het OPERA-onderzoek zal artsen helpen bij het geven van advies en begeleiding van mensen die willen afbouwen en stoppen met hun antidepressiva.

Door: Nationale Zorggids