Normal_roken__sigaret__rookverbod

Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) en zorgverzekeraar Menzis hebben een meerjarenovereenkomst gesloten voor vergoeding van verslavingszorg aan mensen met een ernstige rookverslaving. Door te erkennen dat roken niet altijd alleen maar een slechte gewoonte is, kunnen rookverslaafden hierdoor de juiste hulp krijgen. Dit melden VNN en NOS.

“Tabaksverslaving wordt meestal behandeld met een cursus of nicotine-supplementen. Mensen komen vaak niet verder dan de huisarts of rookstoppoli”, zegt verslavingsarts Robert van den Graaf. Voor mensen met een ernstige rookverslaving zijn deze laagdrempelige zorgmogelijkheden geen optie. In deze doelgroepen zitten soms zwangere vrouwen of mensen met de longziekte COPD en juist daarom is passende hulp bij een ernstige rookverslaving noodzakelijk. De samenwerking tussen Menzis en VNN maakt dit nu mogelijk.

Gespecialiseerd poli

Van den Graaf laat aan NOS weten dat rokers nergens anders in de wereld worden doorverwezen naar de ggz om van hun verslaving af te komen.” Hiervoor is in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen een gespecialiseerde verslavingspoli ingericht.

Door: Nationale Zorggids