Normal_verdrietig__angst__depressie

Op donderdag 22 oktober 2020 heeft Het Lichthuis haar deuren geopend. De huiskamer voor mensen die te maken hebben met psychische problemen, verslavingen of andere moeilijke omstandigheden, moet crisisopnamen voorkomen.  Kwetsbare Amsterdammers zonder sociaal netwerk kunnen hier terecht voor rust en ondersteuning. Dit meldt het Parool. 

Het Lichthuis is elk weekend van vrijdag tot en met zondag, van 18.00 tot 00.00 uur geopend. Mensen kunnen er terecht voor een kopje koffie, een maaltijd of een spelletje. Er wordt geen therapie aangeboden, maar er zijn wel twee begeleiders en een ervaringsdeskundige aanwezig.

Door maatschappelijk werk aan te bieden, wil het project crisisopnamen vóór zijn. Dit is een interessant gegeven voor zorgverzekeraars.  “Hoe meer je zorg kunt voorkomen, hoe beter voor de persoon in kwestie, de zorgkosten en daarmee de zorgpremie voor onze verzekerden,” zegt een woordvoerder van Zilveren Kruis.

Hoop op vergoeding

Het budget voor het project is beschikbaar gesteld door onder meer ZonMw en de gemeente Amsterdam. Het Lichthuis blijft in eerste instantie een jaar open. Zilveren Kruis werkt samen met andere zorgorganisaties bij Het Lichthuis om hulp te verlenen. De projectleider hoopt uiteindelijk dat niet alleen behandelingen door Het Lichthuis, maar ook het voorkomen van crisisopnamen vergoed kunnen worden door de verzekeraar.

Door: Nationale Zorggids