Normal_normal_pexels-breakingpic-3240

Veel Nederlanders weten niet welke risico’s overmatig alcoholgebruik met zich meebrengt. Opmerkelijk is dat een grote groep niet weet dat teveel alcohol drinken het risico vergroot op verschillende vormen van kanker en dementie. Dit blijkt uit onderzoek van Trimbos-instituut, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Dit meldt het Trimbos-instituut. 

In het onderzoek werd gekeken naar wat deelnemers weten over de schade van alcohol, zowel op persoonlijk als maatschappelijk gebied. Ook werd gekeken naar de invloed van de omgeving op het drinkgedrag. Zware en overmatige drinkers (mensen die meer dan 14 glazen per week of minstens een keer per week vier glazen op een avond drinken), weten aanmerkelijk minder over de gezondheidsrisico’s dan lichte drinkers. Onder deze laatste groep vallen de mensen die zich houden aan de richtlijn van de gezondheidsraad en mensen die helemaal niet drinken. Zo denkt ruim 25 procent van de zware en overmatige drinkers dat het gezond is om maximaal twee glazen per dag te drinken, terwijl de Gezondheidsraad adviseert om niet of maximaal een glas per dag te drinken.

Meer risico op vormen van kanker

Weinig Nederlanders weten dat overmatig alcohol gebruik het risisco op verschillende soorten kanker en dementie vergroot. Zo weet slechts 18 procent van de mensen dat veel alcohol drinken de kans om borstkanker te krijgen groter maakt. Bij de meeste deelnemers is tevens onbekend dat alcoholgebruik door mannen het risico op een miskraam vergroot. Hiervan is slechts 24 procent op de hoogte.

Ook de maatschappelijke gevolgen zijn groter dan de meeste mensen denken. Zo zijn de kosten van alcohol hoger dan verwacht (2.3 – 4.2 miljard euro per jaar) en ook het aantal mensen dat jaarlijks kanker krijgt als gevolg van alcoholgebruik wordt lager ingeschat. Dat zijn er in werkelijkheid minstens 2900. Daarnaast hebben zware drinkers meer moeite met de sociale druk in hun omgeving.

Wel is onder de meeste deelnemers bekend dat teveel drinken van alcohol kan leiden tot een verslaving, leveraandoeningen en hersenbeschadiging.

Door: Nationale Zorggids