Normal_anorexia

Artsen durven het niet met 100 procent zekerheid te zeggen, maar ze denken dat de coronacrisis een exponentiële stijging van het aantal kinderen en jongeren met een eetstoornis veroorzaakt. Alleen al in het Amsterdam UMC kwamen er in drie maanden tijd vijftien kinderen en jongeren met anorexia binnen. Vorig jaar was dat in dezelfde periode maar één. Dit meldt NOS.

Kinderarts Annemarie van Bellegem van het Amsterdam UMC zegt dat haar afdeling nog niet eerder heeft gezien dat zo’n grote groep jongeren weigert te eten of te drinken. Niet eten of drinken kan leiden tot een coma en soms tot overlijden. Vooralsnog zijn de binnengekomen kinderen niet gestorven, maar de langetermijneffecten blijven. De groei kan stoppen, er kan botontkalking ontstaan én schade aan de organen. Stoppen met drinken kan leiden tot onherstelbare schade aan de nieren.

Heel jonge kinderen

Volgens Van Bellegem zijn sommige kinderen nog heel jong, niet ouder dan 8 jaar. “Kinderen die gewoon uit pure angst gestopt zijn en zelf niet zo goed beseffen wat er gebeurt. Ze zakken zo snel weg in een eetstoornis dat ze zelf ook niet goed meer een uitweg kunnen vinden.” De kinderarts hoopt dat het aantal nieuwe patiënten binnenkort stagneert, want er zijn maar weinig mensen die de groep kinderen die niet eet of drinkt kunnen helpen. 

Door: Nationale Zorggids