Logo_logo_emergis

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt de Stichting Emergis uit Zeeland twee verplichtingen op vanwege aanmerkelijke marktmacht. Het gaat om een transparantieverplichting en een contracteerverplichting, aldus de NZa. 

De transparantieverplichting bestaat uit tot het door ggz-instelling Emergis opstellen van een plan van aanpak waaruit blijkt hoe Emergis de komende drie jaar gaat werken aan de verbetering van de doelmatigheid van de zorg die zij levert. De contracteerverplichting verplicht Emergis tot het voldoen aan redelijke verzoeken van zorginkopers tot het overeenkomen van redelijke contractsvoorwaarden. Hiermee wil de NZa de balans terugbrengen in de onderhandelingen, waardoor zorgverzekeraars hun inkooprol weer goed kunnen invullen.

Grootste aanbieder van ggz in Zeeland

Soms is een zorgaanbieder of zorgverzekeraar de enige of grootste speler in een regio of voor een bepaalde patiëntgroep. Zo’n zorgaanbieder of zorgverzekeraar kan hierdoor marktmacht uitoefenen en zich onafhankelijk gedragen. Dit belemmert het maken van goede afspraken die innovatie en passende zorg bevorderen en de zorg betaalbaar houden, stelt de NZa. Dat kan nadelig zijn voor patiënten en verzekerden, bijvoorbeeld omdat het de zorg onnodig duur maakt of wachttijden in de hand werkt. Om dit te voorkomen, kan de Zorgautoriteit ingrijpen.

Emergis is in de provincie Zeeland verreweg de grootste aanbieder van ggz. Zeeuwen die ggz nodig hebben zijn vaak afhankelijk van de zorg van Emergis. Met de verplichtingen die de NZa oplegt aan Emergis, beoogt het ervoor te zorgen dat er een gezonde contractuele relatie tussen Emergis en zorgverzekeraars ontstaat, zodat er afspraken tot stand komen die in het belang zijn van goede, toegankelijke en betaalbare geestelijke gezondheidszorg in Zeeland.

Zorgplicht zorgverzekeraars

Om de balans te waarborgen, is het van belang dat zorgverzekeraars zich houden aan de zorgplicht. Immers, contractering is een tweezijdige aangelegenheid. We verwachten van zorgverzekeraars dat zij met Emergis het gesprek aangaan over de regiospecifieke uitdagingen en initiatieven op het vlak van tijdige toegang tot passende zorg, op dit moment en in de toekomst, en dit betrekken in hun contractering. De NZa houdt er toezicht op dat zorgverzekeraars zich aan hun wettelijke zorgplicht houden.

Emergis heeft aangegeven dat zij zich niet kan verenigen met het besluit van de NZa.

Door: Nationale Zorggids