Normal_pexels-pixabay-60504

In de geestelijke gezondheidszorg is er steeds meer sprake van digitalisering van de hulpverlening. Zo zijn er steeds meer behandelingen die online plaatsvinden, als gevolg van de coronacrisis. Daarom is digitale veiligheid belangrijk. Z-CERT is een expertisecentrum gericht op het weerbaarder maken van zorgorganisaties op het gebied van cybersecurity. Het expertisecentrum werkt sinds 2018 aan het digitaal veiliger maken van de Nederlandse zorgsector. De organisaties gaan samenwerken op het gebied van informatiebeveiliging. Vanaf 1 januari 2021 zijn er 64 ggz-instellingen aangesloten bij Z-CERT. Dit meldt Skipr. 

Doordat steeds meer hulp digitaal wordt aangeboden, is het belangrijk dat de ggz-sector weerbaarder wordt tegen cyberdreigingen zoals phishing of ransomware. Z-CERT helpt daarbij en brengt instellingen op de hoogte, als er bijvoorbeeld hackers actief zijn in een besturingssysteem of een zorgapp.

Wim Hafkamp, directeur van Z-CERT, is blij met de aansluiting van de Nederlandse ggz. Volgens hem kunnen niet alleen grote, maar ook kleine zorgorganisaties digitale verstoringen ondervinden en te maken krijgen met incidenten. Z-CERT helpt daarbij. Ook de directeur van de Nederlandse ggz, Veronique Esman geeft aan dat deze samenwerking belangrijk is en bijdraagt aan de veiligheid op het gebied van cybersecurity en informatiebeveiliging. 

Door: Nationale Zorggids