Normal_maxima

Koningin Máxima en staatssecretaris Paul Blokhuis hebben een brandbrief ontvangen van ongeruste huisartsen uit de regio Rotterdam. De groep artsen maakt zich grote zorgen over de gestokte jeugd-ggz. Kinderen en jongeren belanden op lange wachtlijsten en krijgen daardoor niet tijdig de hulp die ze nodig hebben. Meerdere jeugdzorginstellingen in Rotterdam hebben een patiëntenstop ingesteld tot 1 januari 2022. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De problemen in de jeugdzorg spelen niet alleen in Rotterdam, maar overal in het land. Sinds gemeenten in 2015 de financiering van de jeugdzorg moesten regelen, is de druk op deze vorm van zorg toegenomen. Huisartsen en praktijkondersteuners merken dit ook, want veel cliënten komen uiteindelijk bij hen terecht. Ten onrechte, want de problemen van jongeren passen niet bij de hulp die en praktijkondersteuner kan bieden.

Taskforce

Als het aan de briefschrijvende huisartsen ligt, organiseert de regering een taskforce. “Het zou helpen als alle betrokken partijen over de financieringsschotten heen kijken en gezamenlijk beslissen wie de geestelijke zorg van een jeugdige het beste op zich kan nemen.”

Door: Nationale Zorggids