Normal_forensische_zorg_gevangenis_tbs

De diagnostiek en behandeling van mensen met een migratieachtergrond die in het strafrecht terechtkomen en kampen met psychische stoornissen laat veel te wensen over. Zo klopt hun diagnose vaak niet en zitten zij mogelijk twee jaar langer dan noodzakelijk in een tbs-kliniek omdat de risicotaxatie niet op migranten is toegesneden. Het is hoog tijd voor interculturalisatie van de psychiatrie in de tbs-kliniek, betoogt bijzonder hoogleraar Mario Braakman. Dit meldt Tilburg University. 

“Migranten worden minder goed gediagnosticeerd. Met medicatie worden ze door artsen eerder vergiftigd dan dat we weten wat we met geneesmiddelen doen en met onze risicotaxatie-instrumenten laten we ze wellicht twee jaar langer in een tbs-kliniek zitten dan noodzakelijk omdat onze instrumenten niet deugen. We sluiten ze liever op dan dat we ze onder voorwaarden behandelen,” zegt hij.

Culturele empathie

Kortom, stelt Braakman: het is hoog tijd dat interculturalisatie van de psychiatrie in de tbs-kliniek gaat plaatsvinden en er wetenschappelijk onderzoek komt dat erop gericht is om achterstanden waarmee migranten in de tbs geconfronteerd worden weg te werken. Het beste kan dit door te bouwen aan wat hij noemt: culturele empathie.

Door:  Nationale Zorggids