Normal_ziek_behandeling_ziekenhuis_infuus

Verpleegkundigen op de intensive care (ic) kampen vaker dan voor de coronacrisis met psychische klachten. Nieuwssite NU.nl bevroeg ziekenhuizen hiernaar. Veel ziekenhuizen zien een toename van ic-verpleegkundigen met psychische klachten. Bij een deel van hen dat thuiszit, is het nog maar de vraag of ze terugkeren op de ic. Dit meldt NU.nl. 

Op de corona-afdelingen van het Erasmus MC zijn tijdens corona extra psychologen ingezet. Het ziekenhuis zag dat ic-personeel hier meer dan voor corona behoefte aan heeft. Het werken op de ic is altijd al mentaal belastend geweest, maar sinds de uitbraak van het coronavirus is het nog veel zwaarder geworden.

“Normaal gesproken zijn ze verantwoordelijk voor één of twee patiënten en nu waren dat er drie. Als je één patiënt hebt die instabiel is, kun je er zelf bij zijn. Maar als dat er meer zijn, kun je het gevoel hebben dat je de controle verliest. Dat was erg stressvol”, legt een woordvoerder van het Erasmus MC uit.

Psychologische ondersteuning 

Ziekenhuizen zetten naast psychologen ook maatschappelijk werkers in voor het ic-personeel dat of psychische klachten wil praten. In sommige hospitalen kunnen ze ontspanningsworkshops volgen en in het Amsterdam UMC is een hulplijn voor ic-medewerkers die willen praten met een ervaringsdeskundige collega. Het UMC Utrecht heeft voor alle medewerkers die zorg hebben verleend aan coronapatienten, een speciaal nazorgprogramma. Op een externe locatie kunnen zij praten over hun ervaringen.

Hospitalen anticiperen ook op langetermijnhulp. “Veel zorgverleners zijn met de blik op oneindig doorgedenderd in de Covid-19-trein en we merken nu de coronazorg is afgenomen dat zorgverleners uitvallen”, stelt het Amsterdam UMC vast. Ze kunnen eindelijk stilstaan en terugblikken op wat er allemaal is gebeurd in de afgelopen anderhalf jaar. 

Door: Nationale Zorggids