Normal_rss_entry-293578

Johnny de Mol is vanaf begin september weer te zien in een nieuw seizoen van het SBS6-programma Restaurant Misverstand, waarin elf relatief jonge mensen met verschillende vormen van dementie samen een eetcafé proberen te runnen. Dit keer vanaf een nieuwe locatie, museumcafé Museum van de Geest in Haarlem.

De meeste deelnemers hebben geen horeca-ervaring, maar met hulp van chef-kok Ron Blaauw komen ze een heel eind. In het programma ervaren ze hoe waardevol het is om iets samen voor elkaar te krijgen, ondanks de obstakels waar ze door hun ziekte tegenaan lopen. SBS6 en Alzheimer Nederland willen met het programma begrip voor - en kennis over - dementie vergroten.

"Het was weer ontroerend en mooi om te zien hoe deze mensen met hun ziekte omgaan en wat ze nog allemaal kunnen en willen. Restaurant Misverstand laat dat zien en ook hoe alle deelnemers zich desondanks heel nuttig maken en daar plezier aan beleven", laat presentator Johnny de Mol in een verklaring weten.

Aan het werk

De restaurantmedewerkers waren allemaal nog aan het werk toen zij de diagnose dementie kregen. Ze kwamen thuis te zitten, "maar dat wil niet zeggen dat ze helemaal niets meer kunnen", aldus Ron Blaauw. "Ik zag ze met elkaar vol enthousiasme aan het werk in Restaurant Misverstand. Het bereiden van het eten en het bedienen in een restaurant is voor het team van mensen met dementie een flinke uitdaging. Dit zorgt voor aangrijpende, maar vooral mooie taferelen."

Door: ANP