Normal_depressie__angst__depressief__ggz

De kwaliteit van leven van mensen met hiv is ongeveer van dezelfde kwaliteit als van de algemene populatie, maar ze leven meer met angst- en depressieklachten. Arts-onderzoeker Stephanie Popping hoopt dat de bevindingen van het onderzoek hiernaar door het Erasmus MC leiden naar meer aandacht voor de mentale impact van hiv op iemands leven. Dit meldt het Erasmus MC. 

Het Rotterdamse umc onderzocht hiv-patiënten in Nederland en het Verenigd Koninkrijk die onder behandeling zijn of controles krijgen op de hiv-poli. Via vragenlijsten werd hun kwaliteit van leven in kaart gebracht op vijf domeinen: bewegingsvrijheid, zelfzorg, dagelijks huishouden, pijn en discomfort en angst en depressie.

Betere score op zelfzorg

Op de eerste vier domeinen blijken patiënten met hiv een gelijksoortig kwaliteit van leven te ervaren als de algemene bevolking. “Op het domein zelfzorg scoren mensen met hiv zelfs iets beter”, zegt Popping. “Ze worden gezien op de poli van internist-infectiologen. Er wordt geregeld bloed geprikt, en hun bloeddruk wordt gemeten”, legt de onderzoeker uit. Deze groep patiënten wordt aangemoedigd om te stoppen met roken en medicijnen trouw te gebruiken.

60-plussers

Angsten en depressies komen vaker voor onder patiënten met hiv, blijkt uit de vragenlijsten. Met name 60-plussers hebben er vaker last van. Bijna twee keer zo vaak als 60-plussers zonder hiv. Popping weet niet waar die gevoelens vandaan komen, maar vermoedt dat het een brede combinatie van factoren is: vraagstukken rond relaties en seksualiteit, eenzaamheid en stigmatisering. “Maar hiv komt ook vaker voor in groepen waar psychische problemen vaak voorkomen: in de LGTB-populatie, bij migranten, drugsgebruikers en gedetineerden.” Popping pleit er dan ook voor om bij de behandeling van hiv-patiënten ook aandacht te hebben voor het verminderen van angsten en depressies. 

Door: Nationale Zorggids