Normal_meisje_vrouw_eenzaam_depressie

Wereldwijd heeft naar schatting 1 op de 7 jongeren tussen 10 en 18 jaar een gediagnosticeerde psychische aandoening. De psychische gezondheid van een hele generatie staat onder druk en dat kan niet langer genegeerd worden, stelt UNICEF in het vandaag verschenen onderzoek The State of the World’s Children 2021: On My Mind. Het is het meest omvangrijke onderzoek van UNICEF naar de mentale gezondheid van kinderen en jongeren tot nu toe. Dit meldt UNICEF Nederland. 

 

Er zijn grote zorgen over de impact van de coronapandemie op de mentale gezondheid van jongeren, maar dat is het topje van de ijsberg. Ook vóór de pandemie waren psychische problemen al wijdverbreid onder jongeren, blijkt uit het UNICEF-onderzoek. Zelfdoding is wereldwijd doodsoorzaak nummer vijf onder 15 tot 19-jarigen en in West-Europa zelfs doodsoorzaak nummer 2. "Psychisch gezond zijn is geen luxe, maar essentieel om gezond op te kunnen groeien", zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

Gezinsomgeving

Het UNICEF-onderzoek laat zien dat mentale gezondheid nauw samenhangt met de gezinsomgeving, culturele normen, sociale verwachtingen en de ontwikkeling van de jongeren zelf. De directe wereld om hen heen, bijvoorbeeld thuis of op school, maar ook de ‘grotere’ wereld inclusief armoede, rampen, conflicten en discriminatie, hebben veel invloed op de psychische gezondheid – zowel positief als negatief. Toch worden in veel delen van de wereld psychische problemen behandeld als een op zichzelf staand biologisch of medisch probleem.

Laszlo: "We moeten ons ervan bewust zijn dat de omgeving van jongeren allesbepalend is. Een school kan bijvoorbeeld een gezonde en inclusieve omgeving zijn waar kinderen vaardigheden leren om hun welzijn te versterken, maar ook een plek zijn waar ze pesten, racisme, discriminatie, groepsdruk en enorme stress over schoolprestaties ervaren. Dat heeft invloed op het mentaal welzijn."

Investeren in psychische gezondheid

UNICEF roept op om met spoed te investeren in de psychische gezondheid van jongeren, niet alleen in de gezondheidszorg maar in alle sectoren. Er is nog veel onbekend over de mentale gezondheid van tieners, het rapport roept dan ook op om meer onderzoek te doen om beter zicht te krijgen op de problematiek. UNICEF sluit zich aan bij de roep van jongeren zelf om het taboe rond psychische problemen te doorbreken, stigmatisering aan te pakken en meer begrip te hebben voor de problemen waar deze generatie mee kampt. Laszlo: "Mentale gezondheid is een belangrijk onderdeel van de individuele gezondheid, maar ook het fundament voor gezonde relaties en gemeenschappen in de wereld. We moeten de kans grijpen om kwetsbare kinderen te beschermen en de psychische gezondheid van elk kind te bevorderen."

Door: Nationale Zorggids