Normal_depressie_alleen_vrouw

 Bijna één op de vijf Nederlandse jongeren heeft een psychische aandoening, meer dan gemiddeld in Europa. Dit blijkt uit schattingen van UNICEF in de Europese versie van het wereldwijde onderzoek The State of the World's Children: On My Mind. Precieze cijfers voor Nederland zijn er niet, waardoor jongeren niet altijd de hulp krijgen die ze nodig hebben. Dit meldt UNICEF Nederland. 

Zelfdoding is de tweede belangrijkste doodsoorzaak onder Europese jongeren. Alleen verkeersongevallen eisen meer levens van Europeanen tussen 15 en 19 jaar oud, zegt UNICEF in het Europese onderzoek. De kinderrechtenorganisatie maakte een analyse van de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren in Europa – in navolging van het wereldwijde onderzoek. Het onderzoek geeft een verontrustend beeld van de stress en psychische nood van jongeren en doet aanbevelingen aan regeringen in heel Europa en aan de Europese Unie.

Geen structurele landelijke cijfers

In Nederland worden geen structurele landelijke cijfers bijgehouden over hoeveel en wat voor psychische aandoeningen minderjarigen hebben. UNICEF schat op basis van beschikbare data voor Europa dat 18 procent van Nederlandse jongeren van 10 tot 19 jaar een psychische aandoening heeft. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om een depressie of angststoornis. In heel Europa heeft gemiddeld 16,3  procent van de jongeren een psychische aandoening, wereldwijd is dat 13 procent. 

Concreet betekent dit dat naar schatting 9 miljoen jongeren in Europa kampen met problemen als gevolg van onder meer depressie, angststoornissen, bipolaire stoornissen, autisme, schizofrenie, persoonlijkheidsstoornissen en adhd. Deze psychische aandoeningen bij jongeren kosten Europa omgerekend 49,7 miljard euro per jaar.  

Zorgen over gebrek aan data

UNICEF maakt zich zorgen over het gebrek aan exacte data voor Nederland over jongeren en hun mentale gezondheid. Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland: “Data over de mentale gezondheid van de jeugd in Nederland zijn hard nodig. Nederland houdt niet bij hoe vaak psychische  stoornissen voorkomen of wat het verloop en de gevolgen zijn. We weten ook niet of jongeren wel of geen hulp krijgen en welke jongeren vooral risico lopen op een psychische aandoening. Een goed onderbouwd beeld ontbreekt, terwijl we wel weten dat het niet goed gaat met veel jongeren. Er moet in Nederland beter zicht komen op de mentale gezondheid van jongeren, zodat we kunnen zien hoe het gaat en wat er nodig is aan preventie en behandeling.”

Door: Nationale Zorggids