Normal_psychiater_ggz_psycholoog

Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) trekken aan de bel: ze kunnen de lange wachtlijsten in hun sector niet langer zelf oplossen. Een debat over wat wel en geen ggz is, is onvermijdelijk, stelt branchevereniging de Nederlandse ggz. Dit meldt Trouw. 

Zorgaanbieders in de ggz dachten lange tijd dat ze de wachtlijsten zelf konden oplossen met diverse landelijke initiatieven. Echter is dat sinds de coronacrisis niet meer zo: de situatie is alleen maar verslechterd en daarom luidt de Nederlandse ggz de noodklok. De sector kan de problemen niet oplossen. Het aantal mensen dat psychische hulp nodig heeft, is explosief gegroeid: 15 procent meer jongeren hebben jeugd-ggz nodig. Het aantal volwassenen dat ggz nodig heeft, is terug op het niveau van voor corona.

Ziekteverzuim en personeelstekort 

Steeds meer mensen hebben hulp nodig, terwijl het personeel in de ggz terugloopt. Ongeveer drieduizend medewerkers zijn langdurig ziek en er is een tekort van 3.500 tot 6.800 medewerkers. Inmiddels staan bijna 30.000 mensen op de wachtlijst die langer moeten wachten dan de Treeknorm. “Het is allerminst een vrijbrief om te zeggen; nou, dan moet de rest het maar oplossen. Wij leunen niet achterover: het is alle hens aan dek”, zegt Ruth Peetoom, voorzitter van de Nederlandse ggz.

Eerst andere problemen oplossen 

Als het aan de ggz ligt, bekijken ggz-professionals eerst naar de zorg die iemand nodig heeft voordat hij of zij op de wachtlijst belandt. Volgens Peetoom is een samenleving ontstaan met allerlei problemen die zich medisch vertalen. Een goede behandeling is dan nodig, maar ook kunnen een huis, oplossen van schuldenproblematiek en gezinsproblemen oplossen bijdragen aan het verminderen van de behoefte aan psychische hulp.

Toch vindt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat instellingen zelf stevigere regionale samenwerkingen kunnen opzetten. Volgens de IGJ en NZa is de slechte samenwerking een reden waardoor er wachttijden ontstaan. Peetoom zegt dat ggz-instellingen hiermee bezig zijn en op dit vlak al veel is gebeurd.

Door: Nationale Zorggids