Nare gedachten over eigen kind vlak na bevalling nog in taboesfeer

Veel moeders ervaren na de geboorte van hun kind geen roze wolk, maar eerder een grijze of zwarte. Nare gedachten over het pijn doen van hun eigen kind, horen daar soms bij. Volgens postpartum-specialist Tilda Timmers is dat heel normaal in de eerste periode na de bevalling, maar wordt er nog te weinig over gesproken. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Nare, indringende gedachten over het eigen kind worden intrusies genoemd. Moeders en soms ook vaders hebben dan beelden of gedachten in hun hoofd waarin ze hun eigen kind pijn doen. Volgens Timmers komen gedachten over steken met een broodmes, kussen over het hoofdje en kind uit het raam of van de trap gooien veel voor. Beelden en gedachten die zomaar binnenkomen zonder dat er iets aan te doen is. In haar praktijk FrouFrou Begeleiding komen veel vrouwen die hiermee worstelen en zich een slechte moeder voelen.

Waarschuwingsmechanisme 

Intrusies blijken een reactie in de hersenen te zijn. “Dat heeft te maken met de enorme, overweldigende verantwoordelijkheid die je voelt over je baby.” Timmers stelt dat intrusies eigenlijk gezien moeten worden als een waarschuwingsmechanisme en zeker niet betekenen dat een ouder zijn of haar kind daadwerkelijk pijn gaat doen. “Je bent gewoon heel erg bang dat er iets ergs gebeurt met je kindje.”

Postnatale depressie 

Indringende gedachten over je eigen kind kunnen een enorme invloed hebben op het dagelijks leven. Moeders kunnen er veel door huilen, piekeren en ze hebben soms een slechtere nachtrust. Deze signalen kunnen een teken zijn dat een gesprek met een hulpverlener zinvol kan zijn. Intrusies kunnen op de langere termijn namelijk leiden tot postnatale depressie. Andersom kan het ook zo zijn dat angsten en sombere gedachten die al langer aanwezig waren, kunnen leiden tot intrusies. Timmers vindt het belangrijk dat ouders tijdig aan de bel trekken als de roze wolk echt zwart dreigt te worden. “Trek aan de bel.”

Door: Nationale Zorggids