Deep Brain Stimulation-operatie vermindert angst- en dwangklachten met 60 procent

Een op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een angststoornis. Bart de Beurs (1945, Amsterdam) leed veertig jaar lang aan een obsessieve compulsieve stoornis (OCS), totdat een operatie in het toenmalige AMC hem bevrijdde van zijn angsten. Op verzoek van het AMC en om deze Deep Brain Stimulation (DBS)-operatie bekender te maken bij lotgenoten schreef hij het boek ‘Operatie Angst’. Dat meldt ANP Expert Support.

Volgens de Angst Dwang en Fobie (ADF) stichting krijgt ongeveer 20 procent van de bevolking in zijn of haar leven te maken met een angststoornis, terwijl zo’n 2,5 procent te kampen krijgt met een dwangstoornis. Dat blijkt onder meer uit onderzoek van het Trimbos Instituut. Het gaat jaarlijks om meer dan een miljoen mensen. Angst en dwang gaan in twee op de vijf gevallen gepaard met depressie. In juni dit jaar concludeerden Trimbos en Amsterdam UMC, locatie VUm, in een gezamenlijk onderzoek dat slechts 41 procent van de mensen met een angststoornis in zes jaar tijd helemaal opknapt.

De Beurs was in 2014 de eerste 65-plusser in Nederland die een Deep Brain Stimulation-operatie onderging. Hij leed tot zijn dertigste een gelukkig leven met vrouw en kinderen en had een fijne baan. Op die leeftijd kreeg hij last van angst- en dwangstoornissen. Hij raakte steeds vaker in paniek en controleerde eindeloos of hij zaken wel goed had geregeld of bijvoorbeeld het licht op kantoor wel had uitgedaan. Hij ging ervoor naar een psychiater maar dat hielp niet. In 1997 kreeg hij te horen dat hij leed aan een obsessieve compulsieve stoornis (OCS). Dat is een psychiatrische aandoening die wordt gekenmerkt door angst verwekkende gedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies). Zijn medicijndosering werd verhoogd, maar toch kreeg hij dat jaar een complete meltdown. Zo kwam hij voor een second opinion bij Prof. Dr. Van Balkom, psychiater en autoriteit op gebied van OCS.

DBS-operaties

Na enkele vergeefse therapieën wees Van Balkom hem in 2011 op de DBS-operaties die het Amsterdam UMC uitvoerde. Hierbij wordt met behulp van elektrische stroom de gezonde activiteit in de hersenen hersteld. Die stroom wordt 24 uur per dag afgegeven door een neurostimulator, een soort pacemaker. Die wordt onder het sleutelbeen op de borst geplaatst en wordt door middel van onderhuidse kabels verbonden met twee geïmplanteerde elektrodes in de hersenen. De Beurs onderging in oktober 2014 de operatie onder leiding van Dr. Pelle De Koning, psychiater in het toenmalige AMC. Nadat de stimulator werd aangezet kreeg hij kippenvel. “De angst verdween als sneeuw voor de zon. Niks euthanasie, niks niet meer willen leven: ik wilde leven”, vertelt De Beurs. “Stel je eens de angst voor als je met 120 kilometer per uur op een muur af rijdt. Op het laatste moment verdwijnt de muur en kun je doorrijden. Dat was wat er met mij gebeurde. Na bijna veertig jaar was ik bevrijd van mijn angsten.”

Tot augustus 2021 voerde het Amsterdam UMC tachtig DBS-operaties uit. Ongeveer 70 procent van de patiënten ervaart een goed effect en ziet zijn dwangklachten met 60 procent afnemen. Bij twee patiënten werkte de stimulator niet. Van de overige geopereerden wilde niemand hem meer missen, ook al lag het resultaat tussen de 40 en 70 procent. Slechts enkele patiënten zijn tot op heden 100 procent van hun klachten af.

Door: Nationale Zorggids