Week 1: Omikron ontziet longen, wachttijd vaccinatie blijft & medicinale paddo's

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: De Omikron-variant van het coronavirus ontziet de longen

Het ziekteverloop bij Omikron is mogelijk milder doordat het de longen spaart. Omikron leidde bij muizen en hamsters vooral tot infecties in de neus, keel en luchtpijp. De schade aan longen viel mee, terwijl eerdere varianten daar nog veel schade konden aanrichten. Dat leidde onder meer tot ademhalingsproblemen.

Dinsdag: De opkomst bij de boostercampagne is te laag

Het zetten van boostervaccinaties tegen het coronavirus gaat sneller dan verwacht. Dinsdag werden de laatste 18-plussers opgeroepen om een afspraak te maken. Toch hebben op dit moment nog onvoldoende mensen de extra prik gehaald.

Woensdag: Na de boosterprik moet je nog steeds een kwartier wachten

Mensen moeten ook de komende tijd een kwartier wachten na hun boosterprik, voordat ze de vaccinatielocatie mogen verlaten. Na vaccinatie zouden mensen last kunnen krijgen van een ernstige allergische reactie. Als dit gebeurt, kan dit gevaarlijk zijn. Om die reden zijn er op de vaccinatielocatie medici aanwezig.

Donderdag: Het aantal Omikron-besmettingen hangt af van nieuwe maatregelen

Dat het aantal positieve coronatests naar een recordhoogte is gestegen, was verwacht nu de nieuwe Omikron-variant het meest voorkomt. Maar hoe ver het aantal gevallen nog kan toenemen, is de grote vraag. Dat hangt onder meer af van de maatregelen die het kabinet neemt, zegt Marion Koopmans, viroloog aan het Erasmus Medisch Centrum en lid van het Outbreak Management Team (OMT).

Vrijdag: Een kleine dosis paddo's helpt mogelijk bij mentale problemen

Volgens recent onderzoek van het King’s College in Londen beïnvloedt psilocybine, de werkzame stof in paddo’s, de hersenen op een positieve manier. Paddo’s kunnen mogelijk een uitkomst bieden voor mensen met ernstige psychische problemen bij wie therapie niet werkt.

Door: Nationale Zorggids