'Praten helpt suïcide onder lhbti-jongeren te voorkomen'

Het aantal jongeren tot 30 jaar dat door zelfdoding om het leven is gekomen, lag het afgelopen jaar 15 procent hoger dan in voorgaande jaren. Vooral onder jongeren tussen de 20 en 30 jaar is het aantal suïcides toegenomen, blijkt uit cijfers van de Commissie Actuele Nederlandse Suïcide Registratie (CANS). Suïcidepogingen onder Nederlandse lhb-jongeren komen 4,5 keer vaker voor dan onder heteroseksuele jongeren. En transgenderjongeren doen maar liefst tien keer vaker zo’n poging dan niet-transgenderjongeren. Dat meldt ANP Expert Support. 

Tijdens een minisymposium op 18 november 2021 georganiseerd door Movisie gingen experts in gesprek over suïcidepreventie onder lhbt-jongeren. De punten die uit dit symposium kwamen zijn voor een groot deel ook toe te passen op de suïcidepreventie onder jongeren in het algemeen.

Meer kennis hulpverleners

Volgens de experts ontbreekt het bij hulpverleners aan kennis over suïcide én over lhbti-zijn. Daar moet verandering in komen, zeggen ze. Ook moeten hulpverleners het verschil leren kennen tussen seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en seksekenmerken, en weten dat één persoon op al deze kenmerken kan verschillen. Maar ook over de verschillende subculturen binnen de lhbti+-gemeenschap is meer kennis nodig bij hulpverleners en sociaal-professionals.

Ook over suïcidepreventie in het algemeen schiet de kennis bij hulpverleners en sociaal professionals tekort. Volgens experts zouden opleidingen en bijscholingsinstellingen hier meer aandacht aan moeten besteden.

Praten over suïcide

Wat ook zou helpen is dat er dat er in de samenleving veel meer over suïcide moet worden gepraat. Dat geldt in het algemeen, maar zeker als het gaat over lhbti+-jongeren.

Lhbti+-jongeren die nog in de kast zitten hebben vaak het idee dat zij de enige zijn in hun omgeving, en zeker de enige lhbti’er die kampt met suïcidale gedachten. Het is cruciaal om deze jongeren beter te bereiken. Scholen kunnen daarbij een belangrijke rol spelen.

Door: Nationale Zorggids