Week 3: veerkracht studenten, vaccinaties kinderen & kwaliteit mondmaskers

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: veerkracht van studenten raakt op, aantal zelfdodingen onder jongeren neemt toe  

De veerkracht van studenten raakt op, zegt minister Dijkgraaf. De veerkracht van studenten in het hoger onderwijs en het mbo begint op te raken, ziet minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs). Hij sprak afgelopen week meerdere jongeren en die gaven allen aan dat hun weerbaarheid minder wordt. De minister zegt geschrokken te zijn van het bericht dat het aantal zelfdodingen onder jongeren het afgelopen jaar met 15 procent is toegenomen. Dijkgraaf vindt dat ook jongeren tot een kwetsbare groep gerekend moeten worden.

Dinsdag: kinderen van 5 tot en met 11 kunnen gevaccineerd worden 

Het is de bedoeling dat volgende week de eerste prikken worden gezet. Kinderen krijgen een 'kinderdosis' van het vaccin van Pfizer/BioNTech. Kinderen uit hetzelfde gezin worden samen gevaccineerd, als daar ruimte voor is en als ouders dat willen. Ouders moeten dan wel voor elk kind een aparte afspraak maken.

Woensdag: kwaliteit mondmaskers zorgpersoneel liet te wensen over tijdens coronacrisis

De kwaliteit van de persoonlijke beschermingsmiddelen die landelijk zijn ingekocht tijdens de coronacrisis voor gebruik in de zorg, voldeed maar voor een beperkt deel aan de eisen. Het RIVM testte tussen maart en oktober 2020 verschillende persoonlijke beschermingsmiddelen.

Donderdag: aannames over Omikron waren te pessimistisch, erkent RIVM 

Aannames die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder deed over de Omikron-variant van het coronavirus, waren volgens topinfectioloog Jaap van Dissel "te pessimistisch". Dat geldt onder meer voor het risico op ziekenhuisopname. 

Vrijdag: het OMT bespreekt vandaag de quarantaineregels voor het onderwijs

Het Outbreak Management Team (OMT) komt vandaag weer samen en bespreekt dan de quarantaineregels voor het onderwijs. Nu is de richtlijn dat een hele klas naar huis moet bij drie of meer besmettingen.

Door: Nationale Zorggids