KRO-NCRV 2Doc: 'Wij praten niet' over seksueel geweld

Bij seksueel geweld en uitbuiting wordt vaak gedacht aan loverboys, mensenhandelaren die jongeren voor hun eigen gewin uitbuiten in onder andere de seksindustrie. Maar die term alleen dekt de lading niet, want er zijn in ons land hele netwerken van seksueel misbruik en mensenhandel actief. Volgens de cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut zijn er in de periode 2016-2020 onder minderjarigen 659 gevallen van mensenhandel gemeld. Daarbij ging het 341 keer om seksuele uitbuiting. De laatste jaren zijn deze netwerken door de online wereld, de achterhaalde seksuele voorlichting op scholen en verschuivende morele grenzen onder jongeren alleen maar groter geworden en ook een stuk minder goed zichtbaar. Dat meldt KRO-NRCV. 

In de KRO-NCRV 2Doc: Wij praten niet van regisseur Marjolein Busstra, zijn we getuige van persoonlijke gesprekken tussen therapeuten en jongeren die verstrikt zijn geraakt in het web van seksueel geweld en uitbuiting. De documentaire toont de innerlijke strijd van de jongeren Dunya, Adil, Amy en Delilah, die proberen te breken met hun voormalige wereld. Een wereld waar ze alleen met heel veel moeite van los kunnen komen.

Therapiesessies

Tijdens de therapiesessies halen de jongeren pijnlijke herinneringen op uit hun verleden en worden ze geconfronteerd met hun verstoorde zelfbeeld vol schaamte en schuld. Maar ook met humor, zelfspot en een nuchtere blik met zichzelf. Wij praten niet laat zien hoe belangrijk het is dat we vroegtijdig signaleren wat seksueel geweld is, in een wereld waarin jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om hierover te praten.

De therapeuten Els, Floor, Danial, Myrna en Sabrine van de organisaties Levvel (PinQ) en iHUB-Horizon (Antonius) zetten zich in voor de jongeren en gaan in hun werk regelmatig buiten de lijntjes van de standaard jeugdzorg. Zij zijn zeer betrokken bij de jongeren, stellen de juiste vragen, zwijgen op de juiste momenten en weten precies hoe ze met de jongeren om moeten gaan.

Zelfbeeld

De jongeren worden door de therapeuten gestimuleerd te werken aan het repareren van hun zelfbeeld, zonder veroordeling, schaamte of schuld. Ze leren stapje voor stapje hun grenzen aan te geven, om zo zeggenschap over hun eigen lichaam terug te winnen en misschien zelfs weer een beetje van zichzelf te gaan houden.

KRO-NCRV wil met Wij praten niet het belang tonen van vroegtijdige signalering van seksueel geweld. En daarnaast ook het gesprek openen over seksueel overschrijdend gedrag t.o.v. minderjarigen in een wereld waarin de jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om over hun traumatische ervaringen te praten.

De 2Doc Wij Praten Niet gaat in première op Movies That Matter en wordt uitgezonden door KRO-NCRV op dinsdag 12 april om 22.25 uur.

Door: Nationale Zorggids 
Beeld: KRO-NRCV