Hoger eigen risico reden transitiekloof jeugdzorg naar ggz volwassenen

Jongeren die gebruikmaken van de geestelijke gezondheidszorg komen in een ander systeem terecht zodra ze 18 worden. Ze moeten nu ineens eigen risico betalen. Het eigen risico is de afgelopen jaren gestegen. Daardoor ontstaat er in sommige gevallen een transitiekloof van het jeugdsysteem naar het ggz-systeem voor volwassenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. 

Uit het onderzoek blijkt dat de stijging van het verplichte eigen risico heeft geleid tot een daling in het ggz-gebruik onder jongvolwassenen. Vooral jonge vrouwen uit gezinnen met een laag inkomen gingen minder vaak naar een psycholoog of psychiater.

Cruciale periode

Deze ontwikkeling kan grote gevolgen hebben, want jongvolwassenen bevinden zich in een cruciale periode van hun leven. Daarnaast zijn psychische problemen de meest voorkomende ziekteverschijnselen onder jongeren. Bijna 75 procent van de mentale problemen ontstaan in deze levensfase. In veel gevallen zetten de jongvolwassenen hun behandeling als ze 18 worden simpelweg stop. De transitiekloof is dus om meerdere redenen een groot probleem. 

Door: Nationale Zorggids