Normal_vrouw_bipolair_psychose

Ggz-instellingen weigeren geregeld psychosepatiënten die behandeling van hun trauma of verslaving nodig hebben. De instellingen denken dat deze patiënten te kwetsbaar zijn voor die behandelingen. Dit meldt NOS. 

Volgens psycholoog en psychosespecialist Tonnie Staring wordt ongeveer 50 procent van de psychosepatiënten geweigerd voor behandelingen voor andere problemen. Hij noemt het een ramp dat goede specialistische zorg minder toegankelijk is voor psychosegevoelige mensen. Ze zouden te kwetsbaar zijn en groepstherapie niet aankunnen. Staring stelt dat mensen met psychosegevoeligheid deze therapie even goed aankunnen als mensen zonder die gevoeligheid.

Gemakzucht

Ook MIND Ypsilon hoort geregeld dat ggz-instellingen patiënten met een psychose weigeren voor andere behandelingen. “Is het eindelijk gelukt om iemand ertoe te bewegen hulp te zoeken, wordt diegene geweigerd omdat er nog sprake is van een ander probleem”, zegt directeur Bert Stavenuiter. Hij denkt dat instellingen psychosepatiënten ook weigeren uit gemakzucht. Het is makkelijker om iemand die maar één behandeling nodig heeft, aan te nemen. Die persoon is sneller te behandelen en er is sneller resultaat mee te boeken.

Door: Nationale Zorggids