Voorstelling 'Laat het licht aan' over mentale gezondheid van jongeren

Jarno Korf (24), musicalacteur en jonge ondernemer, werd in zijn kindertijd het slachtoffer van seksueel misbruik in huiselijke kring. Hoe hij dat verwerkt en hoe hij van iets negatiefs iets positiefs weet te maken is te zien in de voorstelling “Laat het licht aan” die in première gaat op 23 mei in het ‘grote DeLaMar’. Dat meldt Throughout Productions.  

De herinneringen aan zijn misbruik had hij zorgvuldig weggestopt, maar toen hij na 10 jaar realiseerde dat er ergens iets niet klopte, was het te laat. “Ik voelde me elke dag depressief, stond in de ochtend zonder gevoel op en ging in de avond zonder gevoel naar bed”. Korf slikt en staart naar buiten: “De gedachte om zelfmoord te plegen spookte steeds vaker door mijn hoofd. Het was op dat moment het enige waar ik nog aan kon denken”.

Korf denkt even na: “De signalen dat het niet goed ging waren er wel, maar toch bleef ik doorgaan en doorgaan. Achteraf gezien stond ik op de automatische piloot. Ik deelde het op een bepaald moment met mijn klasgenoten op de musicalopleiding. Mijn studieloopbaanbegeleider Bas voelde mij perfect aan en verwees me naar een psycholoog”.

EMDR

Korf startte zijn behandeling: “10 jaar daarvoor liep ik als kind al bij een psycholoog, maar toen ik in de tweede week alwéér een andere psycholoog kreeg, verloor ik mijn vertrouwen in de hulpverlening. Praten was voor mij geen optie meer. Maar dit keer voelde het gelukkig heel anders.”. Korf onderging niet alleen de verwerkingstechniek EMDR, hij schreef er tegelijkertijd ook een script over. Dat werd de eerste versie van de theatervoorstelling Laat het licht aan.

Afstudeeropdracht

In juli 2018 speelt Jarno samen met componist Willem van Leunen deze voorstelling als één van de afstudeeropdrachten op de Frank Sanders akademie voor muziek- en musicaltheater. Korf: “Er werd heel goed gereageerd op de voorstelling. Bezoekers gaven aan dat er wel eens een grote behoefte onder scholen kon zijn om de voorstelling met hun leerlingen te bekijken”.

Voorkomen van depressie

In 2020 startten de twee hun eigen theaterproductiebedrijf Throughout Productions. Daarmee maken ze voorstellingen over belangrijke levensonderwerpen, zoals het voorkomen van depressie. De verkoop, productie en marketing deden ze vanaf het begin in eigen beheer.

Doodsoorzaak nummer één onder jongeren

“Eén op de vijf jongeren heeft regelmatig last van depressieve gedachten en zelfmoord is doodsoorzaak nummer één onder jongeren” vertelt Willem, “...en dat was nog vóór Corona”, zegt hij, terwijl hij de nieuwe cijfers van 113 Zelfmoordpreventie laat zien, één van de mooie partners die zich aan Throughout Productions heeft verbonden. “113 is erg belangrijk geweest in ons proces om een veilige en verantwoorde voorstelling te schrijven”, benadrukt Korf.

Lespakket voor leerlingen

In de afgelopen 4 jaar breidden ze de voorstelling uit met twee nieuwe rollen, nieuwe muziek, een lespakket voor leerlingen, een Masterclass depressiepreventie voor docenten en werd de voorstelling zelfs verfilmd. “Een hoop nieuwe dingen om al op mijn 24ste mee te mogen maken en te leren, zoals eigen mensen in loondienst”, lacht Korf, “maar het is allemaal de moeite waard en ik vaar heel erg op de ervaring van Willem”. “En samen vormen we een fijn team.”, vult Van Leunen aan.

Korf: “Gelukkig zijn de restricties voorbij en mogen we weer spelen. Ik kan haast niet wachten, binnenkort spelen we 7 voorstellingen in Roden. Die week erna 2 shows in Doorn, die week daarna 2 in Katwijk en dan 6 shows waarvan 3 in Zeist en 3 in Helmond”. Jarno staat vastberaden op: “Ik had het er moeilijk mee, nadat we in 2020 door de corona crisis helemaal stil kwamen te liggen met de voorstelling. Wij willen depressie onder de aandacht brengen en om dan te moeten stoppen was geen optie voor ons!”

Gelukkig denkt zijn compagnon en mede-oprichter graag out-of-the-box en bleven ze het Laat het licht aan programma doorontwikkelen tot wat het nu is.

Van Leunen: “Jarno heeft van iets zwaars en negatiefs iets positiefs en inspirerends weten te maken. Hij ging niet bij de pakken neerzitten en pakte aan. Dat inspireert me aan hem”. “Zonder Willem was dat niet op deze manier gelukt. En natuurlijk ook niet zonder onze regisseur Herman Bolten en actrice Hanneke Engels die de rol van mijn moeder speelt”, stelt Korf.

Door: Nationale Zorggids
Beeld: Throughout Productions