Documentaire op Videoland over shocktherapie bij schizofrenie

Shocktherapie is niet meer wat het vroeger was. Mensen met schizofrenie of een ernstige depressie die hiermee behandeld worden, ondergaan een humane, veilige en vooral effectieve vorm van therapie. Op Videoland staat sinds een paar dagen de documentaire van Jessica Vilerius ‘Shocktherapie bij schizofrenie’ online. Dit meldt RTL Nieuws. 

De enige tbs-kliniek in Nederland waar mensen voor inpandige shocktherapie, ofwel elektroconvulsietherapie (ECT), terechtkunnen is de hoogbeveiligde kliniek Inforsa in Amsterdam. De documentaire van Villerius volgt Nicky en Abbes die beiden schizofrenie hebben en de behandeling daar ondergaan.

Patiënten van Inforsa kunnen vaak nergens anders terecht. Soms hebben ze een jaar lang in een isoleercel gezeten vanwege agressief gedrag of 'simpelweg' omdat ze psychotisch zijn. De ‘wanhoopscocktail’' van medicijnen die ze gebruiken werken ook niet en uiteindelijk komen ze bij Inforsa terecht.

Langdurige psychose

Psychiater Valentijn Holländer, te zien in de docu op Videoland, legt uit dat schizofrenie eigenlijk een langdurige psychose is waarbij mensen kampen met wanen en hallucinaties. Ze horen vaak stemmen, die ze soms vertellen om henzelf of anderen iets aan te doen. Vaak krijgen ze eerst antipsychotica en als dat niet werkt clozapine; ook een antipsychoticum maar eentje met soms ernstige bijwerkingen. Als clozapine ook niets brengt, wordt ECT overwogen. “We geven dan én een hele hoge dosis clozapine en voegen daar ECT aan toe”, zegt Holländer. Hoewel dit vroeger zonder narcose of spierverslappers gebeurde, is dat tegenwoordig standaard onderdeel van de behandeling. De stroomstoot die volgt, duurt niet langer dan 8 seconden. Alleen de afgebonden onderarm krijgt spiertrekkingen en niet meer het hele lichaam.

Effectieve behandeling

Bij 80 tot 90 procent van de gevallen slaat de ECT aan. De stemmen verdwijnen naar de achtergrond, isolatie is niet meer nodig en er ontstaat weer perspectief op het leven. Sommige patiënten hebben maar één behandeling nodig om zich iets beter te voelen, maar in de meeste gevallen is 20 tot 25 keer shocktherapie nodig. Volgens Holländer wordt ECT vaak te laat ingezet. “Het is een van de krachtigste behandelingen die we hebben.”

Beter beeld

Villerius volgde een paar jaar geleden de opleiding forensische psychiatrie. Dat was ook de plek waar zij voor het eerst hoorde over shocktherapie bij Inforsa. Ze zocht contact met de leidinggevende en mocht na veel intensive gesprekken langskomen om te filmen. Villerius hoopt dat haar documentaire bijdraagt aan een ander beeld van mensen met psychoses.

Door: Nationale Zorggids