Erevoorzitter koningin Máxima lanceert stichting MIND Us

Op woensdag 30 maart lanceert koningin Máxima de stichting MIND Us. Deze organisatie zet zich in voor de mentale gezondheid van jongeren tussen de 12 en 27 jaar oud. Koningin Máxima wordt erevoorzitter van MIND Us. Dit meldt het Koninklijk Huis. 

De lancering van de organisatie vindt aansluitend plaats op een werkbezoek dat de koningin en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid brengen en in het teken staat van de mentale gezondheid van jongeren. Het werkbezoek vindt plaats bij Quardin in Rotterdam, waar jongeren aan hun talenten kunnen werken om zo hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen te vergroten.

Grip op mentale gezondheid

Steeds meer jongeren kampen met psychische klachten. Een op de zeven heeft last van depressieve gedachten en een op de drie ervaart prestatiedruk. 75 procent van de psychische klachten ontstaat voor het 25ste levensjaar. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. MIND Us is met steun van MIND opgericht.

Werkbezoek

Koningin Máxima en staatssecretaris krijgen tijdens hun werkbezoek les van jongeren van het ROC Zadkine, de Nederlandse jeugdraad en jongeren betrokken bij de Gezonde School over mentale gezondheid in het onderwijs. Ook gaan zij in gesprek met een lid van het nieuwe jongerenpanel mentale gezondheid, dat door het ministerie van Volksgezondheid is opgericht om jongeren nadrukkelijk te betrekken bij het maken van plannen over mentale gezondheid.

Vervolgens bezoeken de koningin en staatssecretaris drie initiatieven die zich richten op de mentale gezondheid van jongeren in hun vrije tijd. Ze krijgen een toelichting op Join Us, een initiatief om eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan en horen in de muziekstudio’s van Quardin over het belang van muziek voor de geestelijke gezondheid.

Officiële lancering 

Tijdens een plenaire bijeenkomst spreken de bestuursleden van MIND Us over de doelstellingen van de stichting en de plannen voor de komende periode. Aansluitend lanceert koningin Máxima samen met enkele jongeren officieel MIND Us en houdt zij een korte toespraak. 

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: 
©RVD - Matijn Beekman