Kunstwerken moeten stigma's rondom psychiatrie doorbreken

Cliënten van de geestelijke gezondheidsinstelling Lentis in Zuidlaren en de Van Mesdagkliniek in Groningen hebben samen met een psycholoog een expositie georganiseerd. In de gangen van de faculteit Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen zijn de kunstwerken te bewonderen. Dat meldt RTV Noord. 

Rondom mensen in de psychiatrie hangen nog veel stigma’s. Psycholoog Lisette van der Meer probeerde de kunstwereld en de cliënten dichter bij elkaar te brengen met dit initiatief. Het heersende idee is dat mensen in de psychiatrie zo verward zijn dat ze niet kunnen werken of geen opleiding kunnen afmaken. Dat is niet zo. Velen van hen hebben juist wel gewerkt of een opleiding afgemaakt, maar zijn vervolgens door externe factoren in de psychiatrie beland.

Zelfbeeld

Het stigma zorgt ervoor dat de patiënten een negatief beeld van zichzelf krijgen. Ze gaan in de stigma’s geloven, zelfs als ze niet waar zijn. Zo ontstaan er naast psychologische problemen ook gevoelens van minderwaardigheid.

Van der Meer keek haar patiënten recht in de ogen en vroeg ze wat ze voelden bij zo’n label. Die gevoelens werden vervolgens op papier gezet en dat vormde het fundament van deze tentoonstelling. De kunstwerken zijn zeer divers, van een getekende rotsformatie tot een portret van een langharig individu met een dichtgenaaide mond. 

Door: Nationale Zorggids