Normal__mensen_hebben_een_vaag_idee_van_wat_autisme_is_

Sommige mensen zeggen wel eens: “Ik ben een beetje autistisch in mijn werk.” Maar het is niet altijd duidelijk wat ze dan bedoelen, zegt Malou Fanchamps van de Hersenstichting. De ene zegt dan netjes het systeem te volgen terwijl de ander liever rustig in zijn eentje werkt. Het is volgens Fanchamps een typisch voorbeeld: veel mensen hebben wel een vaag idee van wat autisme is, maar weten eigenlijk niet zo goed hoe het precies zit. Het doel van Wereld Autismedag op 2 april is dan ook om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is, want er zijn vaak nog veel misverstanden over. Dit meldt de Hersenstichting via ANP Expert Support. 

De hersenen van iemand met autismespectrumstoornis (ASS) verwerken informatie anders dan die van de meeste mensen. Hierdoor kan het lastig zijn om met iemand om te gaan met ASS, omdat die persoon het niet altijd goed begrijpt. Inleven in hoe iemand anders denkt of voelt is voor iemand met ASS lastig. Andersom snappen anderen vaak ook niet goed hoe iemand met autisme dingen beleeft.

Gedrag

Iemand met autisme kan sommige onderwerpen zo interessant vinden dat hij er alles van wilt weten. Het is alsof hij nog alleen maar aan dat onderwerp kan denken. Als diegene dingen doet, kan hij daar helemaal in opgaan. Vaak herhaalt diegene de dingen ook steeds opnieuw.

Communiceren met iemand met ASS hoeft niet lastig te zijn

De manier van communiceren is voor iemand met autisme anders dan voor andere mensen. Maar het hoeft niet lastig te zijn om met iemand met ASS te communiceren, aldus Fanchamps. Haar tips: wees duidelijk en concreet, gebruik geen beeldspraak, blijf bij één onderwerp, zorg voor overzicht en dwing iemand niet tot contact. Dat laatste is belangrijk omdat mensen met autisme er niet altijd van houden om aangeraakt te worden, of om oogcontact te hebben.

Door: Nationale Zorggids