Normal_gratis_webinar_over_samen_beslissen_in_de_ggz

Samen beslissen is een belangrijk onderdeel van goede zorg zoals ook beschreven in alle kwaliteitsstandaarden voor de ggz. Om Samen beslissen te ondersteunen organiseert Akwa GGZ een gratis interactief webinar op 19 april van 20.00-21.30 uur. Hoe werkt Samen beslissen in de praktijk? Welke keuzes zijn er te maken, wat helpt hierbij en wat maakt het soms lastig? Welke hulpmiddelen zijn er beschikbaar? In het webinar spreken een ervaringsdeskundige, psycholoog en psychiater over hun ervaring met Samen beslissen. Patrick Nederkoorn, presentator en theatermaker, leidt het gesprek. Dit meldt Akwa GGZ. 

Samen beslissen betekent onder andere dat patiënt, zorgprofessional en naaste samen kijken welke behandeling en ondersteuning past in de specifieke situatie. Ieders inbreng is gelijkwaardig, omdat iedereen expert is op het eigen terrein. Door samen te verkennen wat écht past, halen patiënt en professional meer uit de samenwerking. Het draagt bij aan het vergroten van de kwaliteit van behandeling en de autonomie van de patiënt.

Ervaringsdeskundige en naaste als expert

Nanette Waterhout is ervaringsdeskundige én naaste van haar broer die psychoses heeft. Bijna 10 jaar geleden belandde Nanette in een zware depressie en maakte zij samen met haar psychiater een keuze voor behandeling. “Samen beslissen is voor mij vanuit een gelijkwaardige houding in gesprek gaan over wat er nodig is om stappen te zetten naar herstel, waarbij ik als cliënt of mens word aangesproken op wat ik in huis heb. Ik word als expert gehoord.”

Behandelmogelijkheden op een rij

Tessa Magnée is onderzoeker, psycholoog en POH-GGZ. In haar werk is Samen beslissen belangrijk. “Het op een rijtje hebben van alle behandelmogelijkheden helpt om samen met de patiënt te kunnen beslissen over de juiste behandeling.”

Je bespreekt en besluit samen

Michiel van den Oever is psychiater bij GGZ Drenthe. Hij onderschrijft het belang van herstelondersteunend taalgebruik bij Samen beslissen. “Je praat niet óver mensen, maar bespreekt en besluit samen met hen, de mens waar het over gaat.”

Aanmelden is gratis 

Vrijblijvend en gratis aanmelden voor het webinar op 19 april van 20.00 – 21.30 uur: https://akwaggz.nl/webinar-samen-beslissen/

Door: Nationale Zorggids