Koningin Máxima brengt werkbezoek aan Ixta Noa

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag 12 april in Zutphen een werkbezoek gebracht aan Ixta Noa. De organisatie is winnaar van het Grote Appeltje van Oranje 2021 van het Oranje Fonds. Ixta Noa kreeg de prijs voor de vernieuwende manier van ondersteuning van mensen met psychische klachten door ervaringsdeskundigen. Dit meldt het Koninklijk Huis. 

Bij Ixta Noa werken opgeleide vrijwilligers die zelf een psychisch ontwrichtende periode in hun leven hebben doorgemaakt. Hun ervaring met het herstel hiervan zetten zij in om anderen bij hun herstel te helpen. Het doel van Ixta Noa is dat mensen met psychische problemen door ervaringen te delen gemotiveerd raken om zichzelf te veranderen en de eigen regie op hun leven te hervatten. De medewerkers en vrijwilligers zijn veelal zelf deelnemer geweest bij Ixta Noa.

In gesprek

Koningin Máxima sprak met de directeur van Ixta Noa en met vertegenwoordigers van een aantal samenwerkingspartners over het ontstaan van het initiatief, over de activiteiten voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en over de plannen en uitdagingen voor de toekomst. Tijdens een rondleiding hebben medewerkers, vrijwilligers en deelnemers verteld over hun ervaringen bij Ixta Noa en wat de activiteiten voor hen betekenen. Aansluitend ging Koningin Máxima in gesprek met ervaringsdeskundige vrijwilligers en met deelnemers. Werken als vrijwilliger bevordert het eigen herstel en  deelnemers worden begeleid in het ontdekken en gebruiken van hun eigen mogelijkheden. Het werkbezoek werd afgesloten met een gesprek met een aantal medewerkers van Ixta Noa. Zij hebben toelichting gegeven op hun traject van deelnemer naar medewerker en verteld over hun inzet om deelnemers stappen te laten zetten op weg naar herstel.

Appeltjes van Oranje

Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat mensen weer mee kunnen doen in de samenleving. Het thema van de Appeltjes van Oranje 2021 was Mentale Kracht. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: RVD - Martijn Beekman