Vermoedelijk honderdduizend mensen verslaafd aan neusspray

KNO-artsen schatten dat er tien- tot honderdduizenden Nederlanders verslaafd zijn aan neusspray. Deze mensen maken standaard gebruik van neusspray, ook als ze niet verkouden zijn. Dat meldt NRC.

Een neussprayverslaving klinkt misschien onschuldig, maar dat is niet zo. Langdurig gebruik zorgt ervoor dat de binnenkant van de neusslijmvliezen kapotgaat. Onder microscopen was te zien dat de bovenste lagen van het slijmvlies bij chronische neusspraygebruikers weg waren.

Verslaving

Maar hoe raak je verslaafd aan neusspray? Door de stof xylometazoline knijpen de vaten in je neusslijmvlies samen. Hierdoor gaat je neus open. Een aantal uur later gaan de vaten echter weer open en de neus gevoelsmatig dus dicht. Om dit te verhelpen, moet je opnieuw een snuifje nemen. Veel mensen kunnen niet slapen zonder eerst neusspray te gebruiken.

Normaal gebruik

Normaal gebruik van neusspray kan in principe weinig kwaad. Je mag het middel echter maar een week lang drie maal daags gebruiken. Dat wordt er ook bij verteld als je het koopt bij de drogist.

Afkicken

De beste manier om af te kicken is door in een keer te stoppen, eventueel één neusgat per keer. Het kan echter wel een paar maanden duren voordat de neus weer hersteld is.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong