Transitie GGZ Oost Brabant en VGZ naar toekomstbestendige ggz succesvol

De gezamenlijke transitie van GGZ Oost Brabant en Coöperatie VGZ naar een toekomstbestendige mentale gezondheidszorg (ggz) blijkt erg succesvol. Gedurende een vijfjarig strategisch samenwerkingsverband (2017-2021) zijn verschillende succesvolle initiatieven ontwikkeld, geïmplementeerd en opgeschaald. Hierdoor worden cliënten sneller én beter geholpen. Tegen de landelijke tendens van stijgende zorgkosten in, wist GGZ Oost Brabant zowel de zorg- als de bedrijfskosten af te bouwen. Het is een van de grootste uitdagingen in de gezondheidszorg om de transitie op die manier duurzaam te bestendigen. Dit meldt VGZ. 

Grote drijfveer achter de behaalde successen, is het innovatieprogramma ‘Samen Beter’ dat GGZ Oost Brabant in 2017 introduceerde. Psychologen, psychiaters en verpleegkundigen ontwikkelden initiatieven die leiden tot betere zorg voor cliënten, in nauwe samenwerking met Coöperatie VGZ en netwerkpartners uit de regio, zoals huisartsen, andere ggz-aanbieders en gemeenten.

Een mooi voorbeeld is de kortdurende intensieve groepsbehandeling voor cliënten met angst-, dwang- en stemmingsproblemen. Dit leidt tot een afname van klachten: de gemiddelde angstscores zijn met 40 procent gedaald. Een ander voorbeeld is het actief overdragen van stabiele ggz-cliënten met complexe medicatie naar de huisarts of basis ggz. Hierdoor wordt de cliënt op de juiste plek geholpen en ontstaat er meer ruimte voor cliënten die specialistische ggz nodig hebben. Gegeven de lange wachtlijsten zijn deze initiatieven belangrijk om de ggz toegankelijk te houden. Het is de rol van VGZ om deze aanpak breder op te schalen, zodat nog veel meer cliënten hier baat bij hebben.

Duurzaam inrichten zorg en bedrijfsvoering van groot belang

Door de inhoudelijke initiatieven uit het programma ‘Samen Beter’ is het aantal verblijfsdagen met 30 procent gedaald. In lijn daarmee is ook een substantieel deel van de huisvesting- en materiële kosten afgebouwd. Ook hebben concentratie van de personele capaciteit binnen de kliniek, het afstoten van vastgoed, de aanpassing van huurcontracten en in voorkomend geval het verhuren van de vrijgekomen ruimte hier een bijdrage aan geleverd. Daarnaast zijn de overheadkosten op een duurzaam structurele manier fors gereduceerd. Zo heeft GGZ Oost Brabant gekeken hoe de bedrijfsvoering duurzaam ingericht kan worden door een kerntaken discussie over de omvang en toegevoegde waarde van ondersteunende diensten op het gebied van HR, financiën, facility en vastgoed te voeren. Ook zijn er investeringen gedaan in zorginhoudelijke ontwikkelingen, zoals de digitale poli, business intelligence (data-analyse) en digitale cliëntreizen waaronder een digitale portal, welkomstmodule en E-health.

Vervolg strategische samenwerking

GGZ Oost Brabant en Coöperatie VGZ hebben de intentie uitgesproken om hun succesvolle samenwerking graag te willen voortzetten en vast te leggen in een nieuwe meerjarenovereenkomst. Hierin worden afspraken opgenomen over de thema's als gezondheid, netwerkzorg, digitale zorg en herstel.

Door: Nationale Zorggids