Criminelen minder agressief  na elektrische stroompjes door de hersenen

Gewelddadige cliënten hebben gemiddeld vaker een beschadigd brein. Dat kan veel invloed hebben op gedrag. Hersenstimulatie is een oplossing. Na behandeling met een elektrisch stroompje door het brein zijn plegers van misdrijven minder agressief en gewelddadig. Dat meldt Erasmus University Rotterdam.

EUR-onderzoeker Van Dongen is enthousiast over de behandeling met breinstimulatietechniek: "Bij gewelddadige criminelen vermindert de activiteit in het frontale deel van de hersenen. Door er meer elektriciteit doorheen te laten gaan, wordt de activiteit in de hersenen vergroot. Dat leidt uiteindelijk tot beter kunnen inleven in andere personen en daardoor dus ook een vermindering van agressief, gewelddadig en crimineel gedrag."

Minder reactie op gewelddadige beelden

De proefpersonen krijgen na de hersenstimulatie gewelddadige beelden te zien. Er wordt dan veel meer hersenactiviteit gemeten. Dit duidt op meer invoelend vermogen en minder gewelddadig en crimineel gedrag. "Een doorbraak", volgens Van Dongen.

Deze nieuwe technologie roept ook vragen op. Moeten we dit willen? "Mijn antwoord daarop is: wat doen we nu anders als we patiënten medicatie geven? Dat verandert het gedrag van personen ook. Deze methode moet natuurlijk wel eerst goedgekeurd worden als behandeling in de zorg. Op dit moment is dat nog niet het geval."

Door: Nationale Zorggids