Jaarcijfers onderschepte drugs haven Rotterdam bekend

Het Hit And Run Cargo (HARC)-team maakt bekend hoeveel drugs er vorig jaar zijn onderschept in de Rotterdamse haven. België brengt tegelijkertijd naar buiten hoeveel er in de Antwerpse haven in beslag is genomen.

Het Openbaar Ministerie (OM) kondigde begin 2022 aan de strijd tegen drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven te gaan opvoeren. Omdat de Rotterdamse bendes vaak nauw zijn verstrengeld met die in Antwerpen, willen Nederland en België ook meer samen optrekken. Staatssecretaris Aukje de Vries (Douane) en de Belgische minister van Financiën Vincent Van Peteghem spreken daarover bij de presentatie van de Belgische jaarcijfers in Beveren, bij Antwerpen.

Veruit de meest waardevolle onderschepte drug is cocaïne. De hoeveelheden onderschepte coke zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2018 werd nog een kleine 19.000 kilo onderschept, in 2019 steeg dat naar ruim 33.000 kilo, in 2020 liep dat verder op naar 40.000 kilo.

2021

In 2021 werd het record van een jaar eerder verpletterd. Er werd maar liefst 72.808 kilo door het HARC-team onderschept. De drugs hadden een straatwaarde van meer dan 5 miljard euro. Er werden vierhonderd zogenoemde uithalers aangehouden, mensen die drugs uit een container proberen te halen. Ook dat was beduidend meer dan een jaar eerder, toen 280 mensen werden aangehouden.

HARC is een samenwerkingsverband van de douane, FIOD, zeehavenpolitie en het OM in Rotterdam. Het team werd rond de eeuwwisseling opgericht om door middel van het gezamenlijk verzamelen van informatie de drugssmokkel in Rotterdam tegen te gaan.

Sinds de afgelopen jaarwisseling is in de Rotterdamse haven al ruim 3500 kilo cocaïne met een straatwaarde van 354 miljoen euro onderschept. Ook zijn tientallen mensen aangehouden, onder wie 22 uithalers.

Door: ANP