Normal_lachgas

Uit onderzoek van TeamAlert blijkt dat bijna 50 procent van de jongeren nog altijd evenveel lachgas gebruikt als voor de intreding van het lachgasverbod. Het verbod op bezit, verkoop en vervoer heeft daar dus geen invloed op gehad. Dit meldt RTV Utrecht. 

Het is vanaf 1 januari 2023 verboden om lachgas te bezitten en te verkopen. Jaarlijks gebeuren er honderden verkeersongelukken waar lachgas een groot onderdeel van is. Ook veroorzaakt lachgas gezondheidsklachten. En het aantal jongeren dat daarmee kampt neemt toe. In 2019 ging het om 128 personen van 13 jaar en ouder met gezondheidsklachten en in 2020 waren dat er 144. Ook in 2021 belandden patiënten op de spoedeisende hulp met neurologische uitvalsverschijnselen, zoals krachtverlies in armen en benen, gevoels-, coördinatie-, en loopstoornissen en blijvende tintelingen of pijn in de ledematen.

Bloedpropjes

Recent onderzoek laat ook zien dat er iets in het bloed kan gebeuren. Er kunnen namelijk bloedpropjes en het is volgens neuroloog Anne Bruijens zelfs voorgekomen dat daardoor een herseninfarct plaatsvindt. Of dat er een arm of been werd afgezet.

Sinds 1 januari is dus het landelijk verbod ingesteld, maar flink wat gemeenten hadden voor die tijd al een lokaal verbod. Jongeren denken echter niet dat dit verbod zal leiden tot minder gebruik van lachgas. Ook hebben ze daar geen plannen voor. De populairste plekken om lachgas te gebruiken zijn op feestjes ,bij anderen thuis én in de auto. Hoewel er weinig plannen zijn om te stoppen met lachgas, heeft twee op de vijf gebruikers wel voornemens om het niet meer in de auto te gebruiken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky