Slaaponderzoeker: ‘Betere slaap positief effect op behandeling psychiatrische klachten’

In Nederland heeft 1 op de 5 mensen te maken met psychiatrische klachten. Reguliere behandelingen werken vaak niet optimaal. Voor het aanleren van nieuw gedrag is het essentieel dat patiënten goede nachtrust krijgen. Hier wordt echter te weinig aandacht aan geschonken. Daarom leren patiënten nu om hun slaap te verbeteren voordat zij aan een behandelingstraject beginnen. Dit meldt ZonMw.

Eus van Someren is hoofd afdeling Slaap en Cognitie bij het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen en hoogleraar neurofysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij vertelt dat psychiatrische klachten één van de meest voorkomende en belastende aandoeningen zijn. Daarbij is slapeloosheid een belangrijke factor die vaak terugkomt bij patiënten. Daarom start hij een project met ZonMw waarin de patiënten voor aanvang van hun behandeling leren om hun slaaphygiëne beter op orde te krijgen.

“Goede slaap is nodig om emoties te reguleren en om nieuwe cognities en gedrag aan te leren”, zegt Van Someren. Hij geeft aan dat het belangrijk is omdat de methode, het aanleren van nieuw gedrag, een belangrijk onderdeel is van de behandeling.

eHealth

Patiënten die kampen met psychiatrische klachten kunnen helaas niet altijd direct terecht voor de behandeling. Deze patiënten kunnen zich aanmelden om deel te nemen aan het eHealth-programma van ZonMw. Hierin worden zij nadat zij zich hebben aangemeld bij de GGD en voor aanvang van het behandelingstraject, begeleid met cognitieve gedragsinterventies die gericht zijn op hun leefstijl.

Leefstijlgeneeskunde in de gezondheidszorg

Een goede leefstijl is belangrijk om gezond te blijven. Het verkleint de kans op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Daarom wordt er in 10 projecten klinisch medisch onderzoek gedaan naar leefstijlgeneeskunde. Dat doet ZonMw vanuit de programmalijn Innovatie (Preventieprogramma). Daarnaast werkt de organisatie samen met verschillende lokale gezonde leefstijlinitiatieve, huisartsen en gemeenten.

Door: Nationale Zorggids