'Gehoorcheck vanaf 50 jaar vanwege effect op cognitieve achteruitgang'

Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimerdag. In The Lancet verscheen in juli een publicatie over de relatie tussen gehoorverlies en cognitie. Voor het eerst is gedurende langere tijd (drie jaar) cognitieve achteruitgang gemeten bij oudere mensen met gehoorverlies. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat het behandelen van gehoorverlies niet alleen leidt tot beter verstaan, maar ook een positieve invloed heeft op cognitieve achteruitgang. Dit meldt Schoonenberg HoorSupport.

 

In het nieuwe onderzoek kreeg één groep gehoorapparaten en begeleiding. De vergelijkingsgroep had gespreksessies met een gezondheidsvoorlichter over chronische ziektepreventie.

Cognitieve achteruitgang

Bij de eerstgenoemde groep werd een vertraging van de cognitieve achteruitgang van 48 procent waargenomen. "Het is niet voor niks dat de World Health Organization het gebruik van gehoorapparaten adviseert om het risico op cognitieve achteruitgang of dementie te verkleinen", aldus Conny Polleunis van Schoonenberg.

Gemiddeld wachten mensen heel lang om gehoorproblemen te behandelen, soms wel tot zeven jaar. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat het behandelen van gehoorverlies niet alleen leidt tot beter verstaan, maar ook een positieve invloed heeft op cognitieve achteruitgang.

Gehoor laten checken

"Bovendien weten we al langer dat gehoorverlies samenhangt met een hoger risico op vallen, sociaal isolement en burn-outachtige klachten. Het is daarom dat wij ervoor pleiten dat mensen vanaf vijftig jaar regelmatig hun gehoor laten checken", aldus Polleunis.

Door: Nationale Zorggids