Brain Awareness Week, Nationale Hersenlezing, Hersenstichting Nederland

UTRECHT - Op 15 maart zal in de Jaarbeurs Utrecht de Nationale Hersenlezing plaatsvinden. Sarah Durston, hoogleraar ontwikkelingsstoornissen in de hersenen aan de Universiteit Utrecht, zal tijdens deze lezing vertellen over het onderzoek dat zij heeft gedaan naar ADHD.

De Nationale Hersenlezing wordt ieder jaar georganiseerd in het kader van de Brain Awareness Week en is een initiatief van Hersenstichting Nederland, het Rudolf Magnus Instituut en het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Het onderzoek van Durston, genaamd 'ADHD: in de hersenen of tussen de oren?', doet een poging de vraag waar ADHD vandaan komt te beantwoorden. Met behulp van fMRI-scans en psychologische tests schetst Durston een beeld van de processen in het brein van kinderen met ADHD. Daarmee wil ze aantonen dat ADHD niet een stoornis is die zich bij iedereen hetzelfde uit, maar dat bij ieder kind andere hersenprocessen te zien zijn.

Naar schatting heeft zo'n 5 procent van de kinderen ADHD. Bij een deel van deze groep verdwijnen de symptomen van de stoornis gedeeltelijk zodra zij de puberteit ingaan, waardoor ze niet meer voldoen aan de criteria voor een diagnose. Onder volwassenen valt daarom bij nog maar 2 tot 3 procent ADHD te constateren. Durston vermoedt dat het aantal mensen met ADHD stabiel zal blijven, maar dat het aantal diagnoses toe zal blijven nemen.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem