Fred Teeven

(Novum) - Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaat zijn plannen voor de bezuinigingen op het gevangeniswezen 'op onderdelen' aanpassen. Dat zegde hij donderdag toe tijdens het debat over zijn voorstellen in de Tweede Kamer.

Teeven denkt rond 20 juni een aangepast plan naar de Kamer te sturen, waarmee het parlement dan nog voor het zomerreces zou moeten instemmen. Snelheid is geboden, omdat de bewindsman in juli de eerste besluiten wil nemen. Het plan is volgens hem niet van tafel, zoals de oppositie beweert. "Het is echt een aangepast plan."

Tijdens het debat werd duidelijk dat niet alleen de voltallige oppositie, maar ook de coalitiepartijen VVD en PvdA de voorstellen op essentiële punten willen wijzigen. Zo eiste Ard van der Steur (VVD) dat elektronische detentie niet mag worden opgelegd als vervanging van een gevangenisstraf. Van der Steur kreeg bijval van de PvdA.

De staatssecretaris moet 340 miljoen euro bezuinigen. Hij wilde dat bereiken door gevangenissen te sluiten en meer gebruik te maken van enkelbanden. Daartegen bestaat ook buiten de gevangenissen veel verzet. De afgelopen dagen kwamen onder anderen gevangenisdirecteuren en burgemeesters met andere voorstellen.