Normal_bmi_vet_obesitas

Veel apparaten waarmee het lichaamsvetpercentage van kinderen met obesitas wordt bepaald blijken niet betrouwbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het VUmc dat gepubliceerd werd in Obesity Reviews. Dat meldt VUmc.

Voor het bepalen van de gezondheidsrisico's van overgewicht en obesitas bij kinderen is vooral het lichaamsvetpercentage maatgevend. Meestal wordt hiervoor de BMI (Body Mass Index) gebruikt. Bij kinderen is de BMI niet altijd een correcte weerspiegeling van het lichaamsvetpercentage. Daarom is het bepalen van dit vetpercentage bij kinderen op een andere manier van groot belang. Onderzoekers willen voorkomen dat kinderen met verhoogd BMI maar geen verhoogd vetpercentage ten onrechte een probleem krijgen aangepraat.

De onderzoekers keken naar de betrouwbaarheid van verschillende BIA-apparaten. BIA (bio-impedantie analyse) is een methode om bij kinderen vanaf ongeveer vier jaar het lichaamsvetpercentage te bepalen. Bij de meeste apparaten werden meetfouten geconstateerd. De onderzoekers pleiten daarom voor het instellen van een internationale standaardisering.

© Nationale Zorggids