Normal_wassen_kleding

(Novum) - Zakjes met vloeibaar wasmiddel, zogenoemde liquid caps, moeten uit de buurt van jonge kinderen worden bewaard. Doordat de gekleurde vloeistof in de zakjes eruitziet als een snoepje, gebeuren er volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) steeds meer ongelukken.

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum onderzocht in opdracht van de NVWA hoeveel ongevallen er gebeuren met de doorzichtige caps. Bij ruim een kwart van alle ongelukken met vloeibaar wasmiddel gaat het om liquid caps.

Veel ongevallen zouden ontstaan doordat kinderen in een onbewaakt ogenblik een greep in de bewaardoos doen als ouders was in de wasmachine doen, of doordat de zakjes niet in de originele doos worden bewaard. Het 'kindaantrekkelijke uiterlijk' van de caps speelt volgens de NVWA een verraderlijke rol. Na inslikken van het wasmiddel krijgen kinderen last van hun luchtwegen en in enkele gevallen ernstige ademhalingsproblemen.

Ouders moeten de capsules altijd buiten het zicht en bereik van kinderen bewaren, en ze na gebruik meteen opbergen, is het devies. Vooral kinderen van 0 tot 4 jaar stoppen de capsules in hun mond en bijten ze kapot. Ook als er alleen op wordt gesabbeld ontstaan problemen, aangezien het folie makkelijk oplost.

Jaarlijks worden gemiddeld 2100 personen behandeld op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis na een privéongeval met huishoudchemicaliën. Een op de vijf slachtoffers is jonger dan 5 jaar.

Fabrikanten van de zakjes passen momenteel de verpakkingen aan. Zo worden de zakjes ondoorzichtig gemaakt en worden extra waarschuwingen geplaatst. Ook wordt het moeilijker gemaakt de bewaarverpakking te openen. In oktober moet het leeuwendeel van de aanpassingen zijn doorgevoerd, verwacht de NVWA.