Normal_esigaret

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er voor elektronische sigaretten met nicotine een leeftijdsgrens gaat gelden. De PvdA en de VVD roepen het kabinet op om de leeftijdsgrens voor de verkoop van e-sigaretten gelijk te trekken met die van tabak en alcohol, die op 1 januari naar achttien jaar gaat. Dat meldt Nu.

E-sigaretten zijn nu nog voor iedereen vrij verkrijgbaar. Om te voorkomen dat de e-sigaret een nieuwe groep rokers aantrekt heeft Kamerlid Marith Rebel van de PvdA aan staatssecretaris Martin Van Rijn gevraagd om zo snel mogelijk een minimumleeftijd in te stellen van 18 jaar.

Om de e-sigaret is veel te doen. Voorstanders beschouwen de e-sigaret als een effectief hulpmiddel bij het stoppen met roken en stellen dat het zogenoemde 'dampen' minder schadelijk is voor de gezondheid dan het roken van tabak. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) acht de claim dat de e-sigaret kan helpen bij het stoppen met roken nog niet bewezen. Ook is nog niet duidelijk wat de gevolgen van de uitgeademde lucht zijn voor de omgeving. Het RIVM concludeerde dit in een vorige week gepubliceerd onderzoek.

Staatssecretaris Van Rijn heeft daarom verzocht om nader onderzoek. Rebel wil dit echter niet afwachten. 'We willen niet dat mensen onder de achttien gaan roken. Nicotine is verslavend en ook andere gezondheidseffecten zijn mogelijk.'

VVD-Kamerlid Arno Rutte: 'De elektronische nicotinehoudende verdamper is een interessante ontwikkeling die een alternatief kan bieden voor sigaretten. Daarbij staat voor de VVD wel vast dat het hier gaat om een product dat niet geschikt is voor kinderen. Een leeftijdsgrens van achttien jaar is dan ook een logische stap.'

© Nationale Zorggids