Normal_bier_proost_alcohol_drank

Het verhogen van de leeftijdsgrens voor het nuttigen van alcohol, zoals onlangs in Nederland is doorgevoerd, heeft vele positieve effecten. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers, zo meldt Nu.nl.

Amerikaanse studenten zijn sinds de invoering van de leeftijdsgrens van 21 jaar voor alcoholgebruik in  Amerika minder geneigd om overmatig te drinken dan daarvoor. Bovendien raken ze minder vaak betrokken bij ongelukken in het verkeer waarbij alcohol in het spel is, zo melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

De onderzoekers hebben een groot aantal eerder uitgevoerde studies naar de invloed van leeftijdsgrenzen voor alcoholgebruik op drinkgedrag geanalyseerd en zijn tot de conclusie gekomen dat het verhogen van de leeftijdsgrens vele positieve effecten hebben gehad.

De meeste onderzoeken wijzen uit dat sinds het verhogen van de leeftijdsgrens naar 21 jaar in 1988, Amerikaanse jongeren veel minder zijn gaan drinken. Voor de verhoging dronk 43 procent van alle studenten wel eens vijf glazen of meer op één avond. Na de invoering in 2011 was dit teruggelopen naar 36 procent.

Ook zijn de studenten aanzienlijk minder vaak betrokken bij verkeersongelukken waarbij alcohol in het spel is. En sommige onderzoeken wijzen uit dat de studenten minder vaak onbeschermde seks hebben en zelfmoord plegen dan voor de invoering.

Volgens hoofdonderzoeker William de Jong van Boston University is de verhoging van de leeftijdsgrens veel effectiever dan vele mensen denken.

In Nederland is sinds 1 januari 2014 de leeftijdsgrens verhoogt van 16 jaar naar 18 jaar.

© Nationale Zorggids