Normal_13963346170064_1

(Novum) - Het Radboud UMC in Nijmegen voert een kinderalarmsysteem in waarbij signalen op rood gaan als ouders van een ziek kind zich ernstige zorgen maken. Ook als er volgens medische gegevens geen reden is tot zorg worden de zorgen van de ouders niet ter zijde geschoven, schrijft de Volkskrant dinsdag.

Artsen en verpleegkundigen kunnen het ook zelf aangeven als ze aanvoelen dat iets niet pluis is. Er wordt dan een rood vlaggetje aangevinkt, waardoor alle verplegers en artsen weten dat een kind extra in de gaten moet worden gehouden. Controles worden dan vaker uitgevoerd en medische handelingen worden dubbel gecheckt.

Ouders blijken volgens het ziekenhuis goed in staat om te voorspellen of er iets ernstigs aan de hand is. "Als we bij calamiteiten terugkijken, zien we vaak dat een moeder al uren daarvoor heeft gezegd: hier klopt iets niet met mijn kind, dit is echt anders dan anders", zegt hoofd kinderchirurgie Marc Wijnen in de krant. "Dat moeten we als artsen serieus nemen."

Dokters zijn volgens Wijnen niet altijd geneigd naar ouders te luisteren. "Maar ouders kennen hun kind als geen ander." Initiatiefnemer en kinderarts Joris Fuijkschot erkent dat het lastig kan zijn de echt bezorgde ouders eruit te pikken. Daarom is het voorlopig de arts die bepaalt of een rood vlaggetje wordt aangevinkt of niet. "Je hebt er natuurlijk niets aan als de hele kinderafdeling vol ligt met kinderen bij wie het signaal op rood staat."

Het ziekenhuis begon drie jaar geleden al met een kinderalarmsysteem dat alleen uitgaat van medische gegevens. Als bijvoorbeeld de hartslag, bloeddruk of ademhaling te ver afwijken gaat het signaal op rood. Dit systeem is volgens de krant al door diverse ziekenhuizen overgenomen. Zeventig procent van de kinderen die op de intensive care belanden zijn daardoor al als risicogeval aangemerkt. Het ziekenhuis vindt dit percentage te laag en wil het verhogen door ook zorgen van ouders in het systeem mee te nemen.