Normal_13994929640107_1

(Novum) - PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) goed kijkt naar schrijnende gevallen die mogelijk in aanmerking komen voor het kinderpardon. "De wet wordt al ruimer ingevuld", zei hij woensdag voor de camera van de NOS.

Dat Teeven goed kijkt naar 'individuele gevallen' en daar 'ruimhartig' mee omgaat, is volgens Samsom zo afgesproken met de Tweede Kamer. "Tientallen kinderen mochten al blijven omdat we de regels niet helemaal strikt uitvoeren, maar er ook menselijk naar kijken", aldus de PvdA'er. Hij geeft echter aan dat er altijd grensgevallen zullen blijven.

Samsom reageert met zijn uitspraken op een pleidooi dat Kinderombudsman Marc Dullaert woensdagochtend hield in de Volkskrant. Hij vindt dat asielkinderen ook onder het kinderpardon moeten vallen als zij vijf jaar onder toezicht van de gemeente stonden in plaats van de rijksoverheid. Hij noemde het 'idioot' dat kinderen alleen mogen blijven als ze minimaal vijf jaar onder rijkstoezicht hebben gestaan. Gemeenten zijn volgens Dullaert ook de overheid.

Dinsdag bleek al dat verschillende oppositiepartijen en zo'n dertig burgemeesters de gevolgen van het kinderpardon met de Tweede Kamer willen bespreken. Ook zij hebben er problemen mee dat honderden kinderen die onder toezicht van gemeenten stonden buiten de boot vallen.