Normal_kindermisbruik_oog

(Novum) - Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is geschrokken van het rapport van de Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen Corinne Dettmeijer. Dat zei de bewindsman dinsdagmiddag nadat hij het onderzoek in ontvangst had genomen. Opstelten wil dat het makkelijker wordt voor slachtoffers om aangifte te doen.

Dettmeijer maakte dinsdag bekend dat naar schatting jaarlijks zo'n 62 duizend kinderen voor de eerste keer slachtoffer worden van seksueel geweld. Een op de drie kinderen heeft ooit een vorm van seksueel geweld meegemaakt. Dettmeijer is zelf ook geschrokken van de omvang, zei ze. "Een op de drie. Dat is schokkend."

"Ja, daar schrik ik altijd van", reageerde Opstelten op het rapport. "Seksueel misbruik van kinderen is ongelooflijk ernstig." De minister wil 'met alles wat we in huis hebben' het probleem aanpakken. Een van de problemen die Dettmeijer signaleert is dat een melding bij de politie in slechts drie op de tien zaken tot een aangifte leidt. Zij vindt dat de drempel om aangifte te doen omlaag moet.

Opstelten is het met haar eens. "Dat ga ik natuurlijk met de politie bespreken." Ook vindt de minister met Dettmeijer dat de politie vaker zelfstandig onderzoek moet doen wanneer geen aangifte is gedaan, bijvoorbeeld omdat het slachtoffer dat niet durft. De bewindsman gaat verder serieus aan de slag met de andere aanbevelingen van de rapporteur, beloofde hij.