Normal_normal_slapende_student345

De Amerikaanse vereniging van kinderartsen pleit ervoor middelbare scholen niet voor half negen te beginnen. Hormonen verstoren de biologische klok van tieners en daardoor vallen ze pas laat in slaap. Om een chronisch slaaptekort te vermijden, pleiten de artsen voor een later begin van de schooldag. Dit meldt Nieuwsblad naar aanleiding van de publicatie van de Amerikaanse vereniging van kinderartsen in het vakblad ‘Pediatrics’.

Dat het later beginnen van een schooldag een goed effect zou hebben op de gezondheid van tieners is geen nieuwe theorie. De Amerikaanse vereniging van kinderartsen wakkert de discussie echter wederom aan na vier jaar lang verschillende studies rond slaaptekort bij tieners bestudeerd te hebben. Wanneer tieners systematisch minder dan acht tot negen uur per nacht slapen is er sprake van een chronisch slaaptekort.  ‘Een chronisch slaaptekort heeft een groot effect op de gezondheid, veiligheid en prestaties van adolescenten’, zegt Judith Owens, hoofdauteur van het rapport.
 
In het onderzoekersrapport benadrukken de wetenschappers de gevolgen van chronisch slaaptekort.  Owens en haar team linken een grote verscheidenheid problemen aan te weinig slaap. Zo zouden er verbanden zijn tussen een slaaptekort en overgewicht, diabetes, stemmingswisselingen en gedragsproblemen. Daarnaast wordt het gebruik van tabak, drugs en alcohol ook met te weinig slaap in verband gebracht door de kinderartsen. 
 
Slaaptekort komt meer voor onder tieners omdat hun biologische klok in de war wordt gestuurd door hormonen. De jongeren zijn 's avonds minder snel moe en vallen pas laat in slaap. Dit levert problemen op als zij dat volgende ochtend alweer vroeg op school moeten zijn. De kinderartsen pleiten er daarom voor om scholen niet voor half negen 's ochtends te laten beginnen. Enkele jaren geleden pleitte de Britse neuroloog  Russell Foster ook al voor latere schooluren voor adolescenten, hij stelde elf uur voor als beginuur.
 
 © Nationale Zorggids